Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2021. 12:01:00
STVARNO?

Inteligenicija je ipak sklop raznih utjecaja

Iznimno je teško točno izmjeriti IQ, tek možemo otprilike znati gdje smo po tom pitanju. Jer, postoje razne vrste inteligencije i načina na koji se mjeri pa će nerijetko rezultati biti drugačiji

Ima tu svega...
Ima tu svega... (Arhiva)

Inteligencija ili IQ formira se u najranijim danima pa ono s čime "završimo", teško da će se značajnije poboljšavati tijekom života. Naravno, IQ nije presudan za uspjeh u životu, ali itekako je bitan faktor i inteligentnije osobe ipak imaju veće šanse za nešto postići.

No, iznimno je teško točno izmjeriti IQ, tek možemo otprilike znati gdje smo po tom pitanju. Jer, postoje razne vrste inteligencije i načina na koji se mjeri pa će nerijetko rezultati biti drugačiji.

Ali, iako nisu savršeni, testovi inteligencije zasad su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, da pamti, razlučuje i posjeduje logičke vještine.

Zbog toga su znanstvenici usporedili kvocijent inteligencije sudionika istraživanja i veličinu njihova mozga koristeći se metodama skeniranja mozga. 

>> Kako su povezani mozak i inteligencija >>

Također, veličina mozga nije presudna kad govorimo o inteligenciji. Struktura mozga, a ne njegova veličina važna je za inteligenciju, objavila je skupina europskih znanstvenika nakon istraživanja na 8000 sudionika iz listopada 2015.

Isto tako, istraživanje iz 2012. provedeno na 2000 osoba pokazalo je da škola, obrazovanje, roditelji i prehrana mnogo više utječu na razvoj inteligencije, nego genetski kod zapisan u nama.

>> Tri vrste inteligencije koje vam stvarno trebaju >>

Prema tome, nemojte se hvaliti nečim što su vam drugi dali...

18.07.2021. 12:01:00
http://metro-portal.hr/inteligenicija-je-ipak-sklop-raznih-utjecaja/133224/