Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2011. 19:10:00
MARKETING I ČINJENICE

Instant kava - što se sve skriva iza ovog proizvoda?

Prema statistikama 2,5 milijardi šalica kave popije se dnevno u svijetu

Fotografija vijesti

Uglavnom se radi o instant kavi. Popularno piće osmislio je švedski kemičar Max Morgentaller, a kao temelj su mu poslužili eksperimenti japanskog kolege Satorija Kate, koji je izumio tehnologiju za proizvodnju čaja u prahu. Datum rođenja instant kave je 24. srpanj 1938. Ipak, u to vrijeme ni stručnjaci ni potrošači nisu cijenili okus, aromu i uvjerljivost instant kave.

Trenutno u svijetu postoji mnogo kompanija koje proizvode različite varijante instant kave. Kavu možete nabaviti u prahu, granulama, osušenu ili kupiti vrećice "3 u 1". Glavna razlika među njima jest tehnologija proizvodnje. Imajte na umu da niti jedna tehnologija obrade kave u željenu supstancu nije potpuna bez procesa grijanja koji ubija sva korisna svojstva kave. Postoji nekoliko različitih načina pakiranja kave. Limenka obično sadrži jeftiniju kavu, a okus čak može biti i metalan. Kvalitetna instant kava, koja je obično osušena i u granulama, pakira se u staklenke, jer se na taj način bolje čuva aroma i okus.

Sadržaj zrna kave u instant kavi je minimalan. Kao pravilo, radi se o udjelu od 15%. Osim toga, kvaliteta tih zrnaca može biti prilično upitna. Mnoge tvornice kave koje su se specijalizirale za proizvodnju kave od punih zrnaca, loša zrna jeftino prodaju proizvođačima instant kave. Iako mnogi proizvođači tvrde kako za instant kavu koriste sortu Arabica, zapravo koriste jeftiniju varijantu Robustu, s obzirom da Arabica nije ekonomična. Uz to, ova varijanta sadrži mnogo više kofeina.

Kofein napušta tijelo nakon nekoliko sati. Ista doza kofeina koja se nalazi u instant kavi bit će oslobođena nakon otprilike 10 sati, dok željeni efekt traje samo 2-3 sata. Regularna konzumacija instant kave može lako dovesti do predoziranja kofeinom, što šteti zdravlju. Mnogi vjeruju kako je bezkofeinska instant kava manje štetna, no ovo nije točno. Ovaj proizvod doprinosi taloženju bubrežnih kamenaca.

Sama kava je jak stimulator želučanih sokova, a instant kava sadrži kiseline. Zbog toga ljudi koji pate od probavnih smetnji nebi trebali piti kavu na prazan želudac. Također se ne preporučuje ljudima s kardiovaskularnim problemima pretjerana konzumacija instant kave. Liječnici preporučuju ženama da se suzdržavaju od instant kave jer konzervansi u njoj negativno utječu na metabolizam, uslijed čega dolazi do pojave celulita.

Znanstvenici su složni oko jednoga: ukoliko na poslu postoji izbor između instant kave i čaja, izaberite čaj.

29.03.2011. 19:10:00
http://metro-portal.hr/instant-kava-sto-se-sve-skriva-iza-ovog-proizvoda/57114/