Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2021. 09:31:00
NOVOSTI

Instagram priprema nova pravila privatnosti

Nije namjera Instagrama samo slanjem podsjetnika da nikada ne zaboravimo čestitati rođendane prijateljima i poznanicima, već nova praksa Facebooka

Instagram uvodi nova pravila
Instagram uvodi nova pravila (Arhiva)

Facebookov Instagram prilično je popularan među mlađom generacijom, iako postepeno TikTok postaje im sve privlačniji. Međutim, nedugo je aplikacija počela tražiti od nekih korisnika da unesu podatke o svom rođendanu, uključujući godinu, mjesec i dan rođenja. Što se krije iza toga?

Nije namjera Instagrama samo slanjem podsjetnika da nikada ne zaboravimo čestitati rođendane prijateljima i poznanicima, već nova praksa Facebooka, matične tvrtke u zaštiti mladih od za njih neprimjerenih sadržaja u objavama. Osim što će ojačati politiku zaštite mladih putem potvrde dobi, čini se da Instagram planira pokrenuti i društvenu platformu posebno za djecu mlađu od 13 godina kako bi ih privukao svojoj platformi u natjecanju sa TikTokom.

Iako sada još uvijek nije obvezno unositi podatke o rođendanu, ali u idućih nekoliko mjeseci svi će korisnici na kraju morati dati valjane podatke o datumu rođenja, u protivnom neće moći koristiti IG i druge srodne usluge.

Podsjetimo, ranije ove godine Facebook je počeo dodavati razne nove značajke za zaštitu korisnika mlađih od 18 godina za mnoge svoje usluge, uključujući postavljanje stranice profila malodobnih osoba prema zadanim postavkama i ograničavanje tko od odraslih korisnika može slati privatne poruke itd.

Istodobno, Facebook također priprema skup jedinstvenih algoritama za utvrđivanje je li korisnik neselektivno ispunjavao lažne rođendanske poruke analizirajući sadržaj korisničkih postova, a nakon što ih je otkrio, zahtijevat će od korisnika da odmah izvrši ispravke. Detalji nisu objavljeni.

Piše: Sanja Ledinek
13.09.2021. 09:31:00
http://metro-portal.hr/instagram-priprema-nova-pravila-privatnosti/134105/