Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2018. 16:01:00
BRAVO

InSight na Marsu

Time je završilo putovanje od Zemlje koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 milijuna kilometara, nakon lansiranja u svibnju iz Kalifornije.

InSight je sletjeo
InSight je sletjeo (NASA)

InSightNASA-ina bespilotna letjelica  sigurno je sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost tog planeta.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Angelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslani Zemlji s jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani uz InSight i koji su letjeli pored Marsa na koji je letjelica stigla oko 21 sat po hrvatskom vremenu.

Članovi nadzornog tima misije odahnuli su i s oduševljenjem primili podatke koji su pokazali da je letjelica preživjela opasno spuštanje na površinu Marsa. Prijenos se mogao pratiti uživo, a time je završilo putovanje od Zemlje koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 milijuna kilometara, nakon lansiranja u svibnju iz Kalifornije.

Nedugo nakon slijetanja, InSight je poslao prvu fotografiju s Marsa:

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat. Potom su 123 kilometara dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete.

Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središtu puste ravnice poznate kao Elysium Planitia koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

27.11.2018. 16:01:00
http://metro-portal.hr/insight-na-marsu/115591/