Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2020. 14:22:00
COOL

Ingrid i Luka posjetili skloniste

U sklopu kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” poznati par posjetit će pet skloništa, pa Ingrid i Luka pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje

Ingrid i Luka u skloništu
Ingrid i Luka u skloništu (Arhiva)

Ingrid Divković i Luka Budak, par koji je pronašao ljubav zahvaljujući popularnom showu „Brak na prvu", posjetili su Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu kako bi pozvali sve na udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje. Nastavak je to njihova angažmana kroz kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!" koju udruga Prijatelji životinja provodi već 18 godina, u sklopu koje su na vizualima jumbo plakata poručili: „Ljubav na prvu pronađi u skloništu!" Ingrid kaže da joj je ova kampanja „ukrala srce, ali i zdrav razum" i da je ovo prvo od pet skloništa koje će ona i Luka posjetiti: „Obećajemo vam da nećemo ostati samo nasmiješena lica s vaših plakata, već doživotni ratnici ljubavi u ovoj nepravednoj 'borbi' između životinje i nesavjesnog čovjeka."

Hiperemotivna Ingrid priznaje da ju jako pogađa zanemarivanje i napuštanje životinja i činjenica da u našem društvu još uvijek postoje ljudi koji zbog odlaska na godišnji odmor ili bilo kojeg drugog razloga napuštaju svojeg kućnog ljubimca: „U potpunosti izgubim zdrav razum svaki put kada svjedočim da još uvijek živimo u svijetu u kojemu se bez imalo grižnje savjesti ostavljaju, zanemaruju, zlostavljaju ili kupuju ta divna četveronožna stvorenja koja nam bezgranično vjeruju i koja ne zaslužuju biti odbačena i čekati u kavezima neke nove ljude kojima bi ponovno trebali bezuvjetno vjerovati."

Luka Budak, koji je sve raznježio maženjem s macama Nixom i Klarom tijekom fotografiranja za jumbo plakate, osobito je osjetljiv na napuštene i zanemarene mačke. „Nije tajna da volim mačke, ali kao veterinarski tehničar u duši gajim jednaku ljubav prema svim vrstama životinja. Velik broj neželjenih štenaca i mačića završava tragično pa je kastracija nužan dio odgovorne brige za životinju", poručio je Luka čija je udomljena maca Mrma kastrirana i uživa u toplini doma te Lukinoj ljubavi i pažnji. Dodao je da kao skrbnik udomljene mačke „sa sigurnošću tvrdi da te životinje daju najviše ljubavi" i: „Zato vrijedi zapamtiti, a još važnije djelovati: Ne napuštaj, ne kupuj, udomi!"

Nažalost, mnoge životinje umiru od bolesti, gladi, vremenskih neprilika ili stradavaju pod kotačima vozila zbog neodgovornih osoba koje ih nabavljaju bez promišljanja, zanemaruju i ne vode brigu o kontroli njihova razmnožavanja, odnosno kastraciji. „Odgovorno skrbništvo uključuje označavanje, redovite veterinarske preglede, cijepljenje, kastraciju muških i ženskih životinja zbog njihove zaštite i sprječavanja nastanka neželjenih štenaca i mačića te puno vremena i pažnje s obzirom na to da se radi o društvenim bićima koja nas trebaju čak i do 20 godina svojega života", ističu Prijatelji životinja.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000,00 kuna. Osim skrbnika životinja, najveću odgovornost imaju gradovi i općine koji trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke.

Dirnuti sudbinama napuštenih i neželjenih životinja, Ingrid i Luka apeliraju na sve da posjete skloništa i udruge gdje ih čeka bezuvjetna ljubav pasa i mačaka koji traže svoj zauvijek dom. Zahvalili su skloništu u Dumovcu na brizi za odbačene životinje i velikom trudu da ih sve udome te podsjećaju da Asi i Zira, divni psi s kojima su se družili, kao i ostali psi u skloništu, nestrpljivo čekaju svoje ljude. Potaknuti parolom skloništa „Ljubav se ne kupuje!", pozivaju sve koji imaju uvjete da udome neku od prekrasnih duša koje će im zauvijek ostati zahvalne te pružiti bezuvjetnu ljubav, sreću i radost.

Prijatelji životinja podsjećaju da su psi i mačke u skloništima i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani, i svi jedva čekaju novi dom.

Popis skloništa za životinje i više informacija o tome kako udomiti napuštenu životinju može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

22.07.2020. 14:22:00
http://metro-portal.hr/ingrid-i-luka-posjetili-skloniste/126416/