Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 18:13:27
POLAKO I SIGURNO

Inflacija u SAD-u lagano ubrzava

Rast manjka u bilanci plaćanja od 0,4 posto potaknuo je jednak rast stope inflacije i povećanje indeksa potrošačkih cijena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Manjak na tekućem računu bilance plaćanja Sjedinjenih Država porastao je u trećem tromjesečju na 108 milijardi dolara dok su potrošačke cijene u studenom porasle za 0,4 posto, pokazali su najnoviji podaci američke vlade.

Analitičari su očekivali rast manjka, nakon naniže revidiranih 98 milijardi dolara manjka u razdoblju od travnja do lipnja.

Taj je iznos jednak tri posto američkog BDP-a. Usporedbe radi, u razdoblju od travnja do lipnja manjak je iznosio 2,8 posto BDP-a, kazao je jedan dužnosnik ministarstva trgovine koje je objavilo podatke.

Bilanca plaćanja je najopsežniji pokazatelj ukupne američke trgovinske razmjene s ostatkom svijeta i uključuje trgovinu robom i uslugama i kapitalne transfere.

U razdoblju od srpnja do rujna SAD bilježi rast i izvoza i uvoza, što je znak oporavka svjetske trgovine, teško pogođene prošlogodišnjom globalnom financijskom krizom.

Izvoz roba porastao je na 263,9 milijardi dolara, s 246,1 milijardu u prethodnom tromjesečnom razdoblju. Uvoz je porastao na 396,1 milijardi dolara, s 351,6 milijardi u prethodnom tromjesečju.

U odvojenom izvješću američko je ministarstvo rada u srijedu izvijestilo da su više cijene energije i usluga zdravstvene skrbi u studenome pogurale naviše troškove života u SAD-u, te je stopa inflacije potrošačkih cijena u tom mjesecu porasla 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije.

U listopadu je indeks potrošačkih cijena porastao za 0,3 posto.

Pritom je temeljni indeks koji je obuhvaća cijene hrane i energije, podložne snažnim oscilacijama, u studenome ostao nepromijenjen, nakon 10 uzastopnih mjeseci rasta.

Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u studenom porasle 1,8 posto.

Najviše su porasle cijene energije, i to zbog oštrog rasta indeksa cijena benzina, kao i onih struje, lož ulja i prirodnog plina. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 18:13:27
http://metro-portal.hr/inflacija-u-sad-u-lagano-ubrzava/28715/