Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2010. 14:19:29
HITNE IZMJENE

Industrijska udruga pri HUP-u traži hitan sastanak s premijerkom

Riječ je o Udruzi industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva koja upozorava na velike probleme

(Goran Mehkek/Cropix )

Udruga industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) traži hitan razgovor s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i resornim ministrima kako bi ukazali na probleme u sektoru, odnosno na nužnost hitne izmjene zakona o rudarstvu i dvije prateće uredbe kojima se dovodi u pitanje 17 tisuća radnih mjesta.

Vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić ponovo je upozorio na velik broj parafiskalnih nameta za koje nitko ne zna točnu brojku, a pretpostavlja se da se kreće od 245 do 280.

Pregovori s Vladom i resornim ministrima nisu dali rezultata, od Vlade su dobili tek deklarativna obećanja, kojima više nisu zadovoljni, već traže hitne poteze.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruge Predrag Mikulčić istaknuo je kako su već upozoravali Vladu na štetnost posljedica rješenja novog zakona o rudarstvu, kao i dvije prateće uredbe (uredba o novčanoj naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina i uredba o novčanoj naknadi za istraživanje mineralnih sirovina).

Koncesijske naknade su povećane od 400 do 600 posto, što je izuzetno težak financijski udarac za sve tvrtke u tom sektoru, kazao je Mikulčić napominjući da ostanu li spomenute uredbe na snazi doći će do smanjena plaća radnicima, otpuštanja ali i gašenja tvrtki. Stoga Udruga traži uvođenje moratorija na primjenu spomenutih odredbi za ovu godinu.

Traže također hitnu izmjenu zakona o rudarstvu, uključivanje stručnjaka iz branše u procese donošenja zakonskih akata, uvođenje postupnog povećanja novčanih naknada te reviziju visina naknada, hitnu eliminaciju sivog tržišta, hitno uređenje zemljišnih knjiga kao i da se hitno učini funkcionalnim Središnji ured Vlade za upravljanje državnom imovinom.

Dopredsjednik Izvršnog odbora Udruge Željko Horvat istaknuo je kako su spremni sudjelovati u donošenju zakonske legislative, odnosno besplatno dati konzultantske usluge i pomoć u donošenju kvalitetnih zakonskih propisa, čija je promjena nužna. Kazao je i kako je nemoguće imati ilegalni kamenolom jer se to vidi, a zbog priča o tome kažnjava se cijela industrija.

Član Izvršnog odbora Udruge Velimir Gojnić je ustvrdio kako su spomenute dvije uredbe u suprotnosti sa zakonom o rudarstvu i Ustavom te kako njene odredbe krše ustavno pravo nepovredivosti vlasništva, pravo na jednak pravni položaj na tržištu, ograničavaju pravo vlasništva i poduzetničke slobode itd. Stoga u Udruzi razmišljaju o pokretanju ustavne tužbe protiv države, kazao je.

Gojnić je također ukazao na problem crnog tržišta na koje otpada 35 posto udjela u tom sektoru. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 14:19:29
http://metro-portal.hr/industrijska-udruga-pri-hup-u-trazi-hitan-sastanak-s-premijerkom/36896/