Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2011. 18:16:03
NAREĐENA ZABRANA KNJIGE

Indijci bijesni zbog sporne Gandhijeve biografije

Objavljivanje nove biografije Mahatme Gandhija u kojoj se oca indijske neovisnosti prikazuje kao biseksualca i rasista podigla je prašinu u njegovoj domovini

Fotografija vijesti

Narendra Modi, premijer države Gujarata gdje se Gandhi rodio 1869., naredio je zabranu knjige Josepha Lelyvelda "Velika duša: Mahatma Gandhi i njegova borba s Indijom", prenosi Hina. "Lelyveldov opis Mahatme Gandhija zaslužuje prijezir", rekao je Modi na svom blogu. "To se ne bi smjelo dopustiti ni pod kakvom izlikom. Vlada u Gujaratu već je odlučila da će zabraniti knjigu u cijelosti", dodao je.

Nova Gandhijeva biografija objavljena je u utorak u Sjedinjenim Državama, ali u Indiji još nije izašla. Indijski mediji u utorak su se pobunili protiv knjige pošto je britanski dnevnik Daily Mail izašao s naslovnicom: "Gandhi napustio ženu da bi bio s ljubavnikom", a Daily Telegraph je, dajući kratak pregled knjige, istaknuo da je Gandhi "imao rasistička stajališta o južnoafričkim crncima".

Autor biografije, nekadašnji glavni urednik New York Timesa, osudio je pisanje tih listova koji su, ističe, iskrivili izjave navedene u njegovoj knjizi, napose njegovo razmišljanje o vezi Gandhija i njemačkog arhitekta židovskog podrijetla Hermanna Kallenbacha.

"Ne mislim da je Gandhi rasist i biseksualac. Riječ 'biseksualac' se uopće ne spominje u knjizi", reagirao je Lelyveld priopćenjem. Gandhi je živio u Johannesburgu s Kallenbachom gotovo dvije godine, prije nego je napustio Južnoafričku Republiku i vratio se u Indiju 1914. godine. Knjiga "Gandhi: gola ambicija" koju je lani objavio jedan britanski povjesničar bacila je novo svjetlo na privatni život indijskog velikana, otkrivši kako ga njegov poznati zavjet apstinencije nije priječio da leži uz obnažene žene i da stječe neobična seksualna iskustva.

30.03.2011. 18:16:03
http://metro-portal.hr/indijci-bijesni-zbog-sporne-gandhijeve-biografije/57153/