Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2010. 14:40:00
35 DOLARA

Indija predstavila najjeftinije tablet računalo na svijetu

Računalo s ekranom osjetljivim na dodir prodavat će se po 35 dolara, a cijena bi se dugoročno mogla spustiti i na 10 dolara

Laptop tablet Indija
Laptop tablet Indija (YouTube)

Indija je predstavila najjeftinije prijenosno računalo na svijetu s ekranom osjetljivim na dodir, čija će cijena iznositi samo 35 dolara.

Indijski ministar za razvoj ljudskih potencijala Kapil Sibal ovog je tjedna predstavio jeftino računalo namijenjeno studentima, istaknuvši tom prilikom da njegovo ministarstvo već pregovara sa svjetskim proizvođačima o početku masovne proizvodnje.

>>Kineska kopija iPada na tržištu je već šest mjeseci

"Dosegnuli smo fazu razvoja u kojoj će matična ploča, čipovi, procesor, komponente za povezivanje, svi zajedno stajati oko 35 dolara, uključujući memoriju, ekran, baš sve", izjavio je Sibal na konferenciji za novinare.

Uređaj će biti opremljen programom za učitavanje internetskih datoteka, PDF čitačem i aplikacijama za video konferenciju, pri čemu će hardver biti dovoljno fleksibilan za dodavanje novih komponenti ovisno o potrebama korisnika.

>>Tablet računala bit će glavni trend na tehnološkom tržištu 2010.

Sibal najavio da će laptop koji se bazira na kompjutorskom sustavu Linux biti predstavljen visokoškolskim ustanovama od 2011. ali cilj je bio smanjivanje troškova prema 20 dolara i na kraju do 10 dolara.

Računalo razvijaju istraživački timovi glavnih indijskih tehnoloških instituta, Indian Institute of Technology i Indian Institute of Science. Indija troši oko tri posto godišnjeg proračuna na obrazovanje i poboljšala je stopu pismenosti ukupno 1,2 milijarde stanovnika na više od 64 posto.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 14:40:00
http://metro-portal.hr/indija-predstavila-najjeftinije-tablet-racunalo-na-svijetu/45017/