Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 19:25:00
MNOGOLJUDNA NACIJA

Indija nudi automobile ljudima koji se podvrgnu sterilizaciji

Iako možda zvuči očajnički, ova odluka donesena je nakon što je objavljeno kako je od prošlog popisa stanovništva broj Indijaca narastao za gotovo 200 milijuna, na 1.21 milijardu

Fotografija vijesti

„Sigurni smo da će ovaj plan upaliti i polučiti rezultate" rekao je dr. Sitaram Sharma, glavni liječnik u pustinjskom gradiću Jhunjunu smještenom u pokrajini Radžastan, 250 kilometara zapadno od New Delhija.

Prva osoba koja se dragovoljno podvrgne sterilizaciji na poklon će dobiti automobil Nano, sljedeća petorica dobiti će motocikle, a svi ostali koji se odluče na isti čin dobivat će po jedan televizor u boji i multipraktik.

Liječnici i vlasti ove pokrajine smatraju kako će ovo davanje materijalnih dobara u zamjenu za sterilizaciju pomoći ovoj mnogoljudnoj zemlji da barem donekle ublaži snažan rast broja svojih stanovnika.

U sličnoj inicijativi prije dvije godine, 150 muškaraca dobilo je na dar dozvole za nošenje oružja u zamjenu za pristanak na vazektomiju u saveznoj indijskoj državi Shivpuri.

Indija trenutno broji oko 1.21 milijardu ljudi, a predviđa se da će do 2030. godine preteći Kinu i time postati i najmnogoljudnija zemlja na svijetu, što sa sobom nosi brojne sociološke, političke i ekonomske probleme. Indija danas ima više stanovnika nego Bangladeš, Brazil, Indonezija, Pakistan i SAD zajedno.

Iako je još u ranim pedesetim godinama prošlog stoljeća pokrenut federalni program za planiranje obitelji, ali je cijela stvar naprasno propala sredinom 1970.-ih zbog populističke političke odluke tadašnje premijerke Indire Gandhi, koja je među ostalim natjerala tisuće neoženjenih mladića na prisilnu vazektomiju.

Od tada indijske vlasti nisu uspjele ponovo uspostaviti niti jedan značajniji populacijski program i danas se moraju nositi sa stanovništvom čiji broj nekontrolirano raste.

Od zadnjeg popisa stanovništva broj Indijaca narastao je za 181 milijun, što znači da Indija trenutno čini 17% ukupnog svjetskog stanovništva, a veliki problem za budućnost zemlje predstavlja i činjenica da se u Indiji rađa samo 914 djevojčica na 1000 dječaka.

05.07.2011. 19:25:00
http://metro-portal.hr/indija-nudi-automobile-ljudima-koji-se-podvrgnu-sterilizaciji/60981/