Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2011. 12:37:38
DOBRE VIJESTI S ISTOKA

Indija: Broj tigrova napokon u porastu

U Indiji živi najveća populacija tigrova u svijetu, više od polovice njihova ukupnog broja, ali su programi zaštite te životinjske vrste dosad teško uspijevali spriječiti pad njihova broja

Tigar
Tigar (Wikipedia)

Indija je u ponedjeljak objavila da prvi put nakon niza godina raste broj tigrova u zemlji, što je poticajno za očuvanje vrste, a skopčano je s točnijim popisivanjem životinja. Po posljednjem popisu vladine agencije za zaštitu tigrova Project Tiger, Indija je lani imala 1 706 tigrova, a 2006. bilo ih je 1 411, piše Hina.

"Popisom smo obuhvatili cijelu zemlju, pa je naša procjena sada točnija", rekao je čelnik Project Tigera Rajesh Gopal. Istraživanjem su obuhvaćena i teško dostupna mjesta kao što su šume mangrova u Sunderbansu, uz granicu s Bangladešom. Ministar okoliša Jairam Ramesh istaknuo je da porast broja tigrova "ohrabruje".

U Indiji živi najveća populacija tigrova u svijetu, više od polovice njihova ukupnog broja, ali su programi zaštite te životinjske vrste dosad teško uspijevali spriječiti pad njihova broja. Sadašnji broj tigrova daleko je od onoga zabilježenog 2002., kada je Indija imala 3 700 tigrova, a 1947., kada je stekla neovisnost, čak i 40 000 primjeraka.

Indija se poput drugih azijskih zemalja bori s krijumčarima i uništavanjem prirodnog staništa tigrova koji su posljedica širenja gradova i krčenja šuma.

28.03.2011. 12:37:38
http://metro-portal.hr/indija-broj-tigrova-napokon-u-porastu/57060/