Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 18:09:54
ODLUKA VLADE

INA traži poskupljenje plina za 10 do 12 posto

Od Vlade se traži poskupljenje cijene po kojoj Ina plin prodaje distributerima za kućanstva, i to za 20 lipa po prostornom metru

Ina plin poskupljenje
Ina plin poskupljenje (Ranko Šuvar/Cropix)

Ina je od hrvatske Vlade zatražila poskupljenje cijene po kojoj plin prodaje distributerima za kućanstva za 10 do 12 posto, odnosno za 20 lipa po prostornom metru, izjavili su danas čelnici Ine na konferenciji za novinare nakon Godišnje skupštine Ine.

"Prema prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Ina ima pravo tražiti povećanje cijene plina za tarifne kupce. Mi smo to i napravili. Dalje je stvar Vlade da li će to dozvoliti ili ne", kazao je izvršni direktor Ine Bojan Milković.

"Mi smo dali analizu tržišta, vjerojatne količine proizvodnje i ono što moramo platiti uvoznicima. Mi to dajemo Vladi i odluka je na Vladi", kazao je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott. Dodaje i kako se s dva velika potrošača plina, HEP-om i Petrokemijom, još uvijek vode pregovori po kojoj će cijeni ti veliki potrošači dobivati plin u ovoj godini.

Plin je za kućanstva poskupio početkom ove godine, a cijena koju distributeri Ini kao dobavljaču plaćaju za taj plin trenutno je 1,70 kuna po prostornom metru.

Na upit je li Ina odlučila definitivno obustaviti plin tvrtki Dioki, Áldott je kazao kako je to jedna neugodna situacija.

"Dioki je značajan potrošač plina, ali su prestali plaćati plin i nisu platili zadnjih godinu dana pa se akumulirao značajan dug od 120 milijuna kuna", rekao je predsjednik Uprave Ine. Naglasio je da se razgovara kako bi se smanjio taj dug i kako to ne bi bilo proglašeno nenaplativim dugom, ili će se inicirati prekid isporuke.

Dioki je jedan od naših većih partnera i željeli bih vidjeti da se to može riješiti. Ne želimo prekidati opskrbu osim ako za to ne postoji jak razlog, rekao je Áldott. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 18:09:54
http://metro-portal.hr/ina-trazi-poskupljenje-plina-za-10-do-12-posto/40330/