Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2019. 09:32:00
SAZNAJEMO

IN2 platforma kao temelj informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode Slovenije

Okolišne dozvole izdaju se postrojenjima koja obavljaju djelatnosti kojima se mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuju tlo, zrak, vode i more

Uspjeh hrvatske pameti
Uspjeh hrvatske pameti (Arhiva)

IN2 grupa implementirala je novi nacionalni informacijski sustav za centralno upravljanje podacima o okolišu IS Okolje 1.1 za Agenciju za okoliš Republike Slovenije (Agencija RS za okolje).

Ova platforma omogućuje digitalizaciju postupaka izdavanja okolišnih IED i SEVESO dozvola te je temelj za sve buduće nadogradnje nacionalnog informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode u toj zemlji.

IS Okolje 1.1 će podržavati kompleksni proces predaje i obrade zahtjeva te automatiziranog generiranja dozvola, izvještavanje prema europskim direktivama (EPRTR, LCP, eSPIRS) te upravljanje registrima i prostornim podacima. Implementirana su 22 modula te je migrirano preko osam stotina IED i SEVESO dozvola namijenjenih postrojenjima i lokacijama koje predstavljaju industrijska onečišćenja okoliša u područjima zraka, vode, buke i gospodarenja otpadom. Kroz modul združenog pogleda nad različitim podatkovnim izvorima, implementirana je mogućnost centraliziranog pristupa podacima okoliša u Agenciji te su uspostavljeni preduvjeti za združen pregled nad različitim podatkovnim izvorima u vanjskim postojećim sustavima za upravljanje podacima o vodi, zraku, otpadu i studijama utjecaja na okoliš.

„S naprednim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama koje donosi IS Okolje 1.1 očekuje se povećanje učinkovitosti, pojednostavljenje i optimizacija upravnih postupaka. Redovitom uporabom sustava očekuje se i pojednostavljenje provedbe čime će Agencija znatno učinkovitije upravljati postupcima izdavanja dozvola, a obveznicima će se omogućiti brža i jednostavnija aplikacija i obnavljanje okolišnih dozvola koje su preduvjet njihovog poslovanja", izjavila je Ivana Lampek Pavčnik, voditelj projekta, IN2.

Okolišne dozvole izdaju se postrojenjima koja obavljaju djelatnosti kojima se mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuju tlo, zrak, vode i more. Obveznici okolišnih dozvola njihovim dobivanjem jamče da svojim okolišnim utjecajima upravljaju na način koji propisuje EU. Značajnu razliku u upravljanju i zaštiti okoliša među državama EU čine upravo informacijski sustavi zaštite okoliša koji osiguravaju informatizaciju postupaka, centralizaciju i jedinstveno upravljanje svim okolišnim podacima, sve s ciljem dobivanja stvarne slike i kontrole nad svakodnevnim onečišćivačima.

10.12.2019. 09:32:00
http://metro-portal.hr/in2-platforma-kao-temelj-informacijskog-sustava-za-zastitu-okolisa-i-prirode-slovenije/122412/