Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2009. 20:01:36

Impulzivna djeca sklonija su razvoju kockarskih navika

Kockanje je, kao i delikvencija, jedna od posljedica impulzivnosti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Djeca koju tete u vrtiću ocijene kao impulzivu i neobuzdanu vjerojatnije će biti sklone kockanju, kartanju ili klađenju i prije nego što zakorače u srednju školu, zaključili su kanadski znanstvenici.

Studija objavljena u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine prva je proučavala kockarske sklonosti među tako malom djecom, kaže Linda Pagani koja je provela studiju u istraživačkom centru sveučilišne bolnice u Montrealu.

"Uvijek smo se pitali što prethodi kockanju u adolescenciji", rekla je Pagani.

Studija je pokazala da je kockanje jedna od posljedica impulzivnosti koja se javlja u ranoj dobi, kao i delinkvencija, odustajanje od srednje škole te problemi s ovisnošću u odrasloj dobi.

Ipak, dr. Timothy Fong iz Programa za proučavanje kockanja i poremećaja kontrole impulzivnosti pri Sveučilištu California u Los Angelesu kaže da bi roditelji morali znati kako impulzivnost pa čak ni veliki problemi s kockanjem u ranoj dobi ne znače da će dijete imati ozbiljnih teškoća u odrasloj dobi.

Nova studija samo je još jedan dokaz o tome kako nastaju kockarski problemi, kaže Fong, a to je da počinju mnogo ranije od tinejdžerske dobi. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 20:01:36
http://metro-portal.hr/impulzivna-djeca-sklonija-su-razvoju-kockarskih-navika/15481/