Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 07:45:00
PLAŠE LI VAS TRIDESETE?

Imati 30 i više godina je super. Evo zašto

Za mnoge život u tridesetima tek počnije. Jeste li i vi (bili) među njima?

Plaše li vas tridesete?
Plaše li vas tridesete? (Deviantart)

Prije nekoliko godina jedna internetska anketa koju je sponzorirala jedna tvrtka koja se bavi prodajom flaširane vode iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazala je da se četiri od deset žena osjećaju najbolje u dobi od 32 godine. od ukupno 1.500 žena koje su sudjelovale u toj anketi, 38 posto je izjavilo da se opći osjećaj ugode u toj životnoj dobi može pripisati zdravom načinu življenja, aktivnom ljubavnom životu i samopouzdanju stečenom kroz iskustvo. ne treba ići daleko da bismo našli primjere uspješnih žena iz te dobi - glumica Angelina Jolie (35), na primjer! Tu su još brojne pjevačice, glumice, menadžerice, spisateljice, novinarke i tako dalje (iz Hrvatske nećemo nikoga spominjati kako ne bismo nikoga izostavili). Život zaista postaje zanimljiv u tridesetima.

VEZE

Kaže se da sve pogreške u životu trebamo učiniti dok smo mladi tako da se u zrelijim godinama možemo smiriti i voditi miran i staložen život, počevši od 30. rođendana. U toj dobi počinjemo zaista shvaćati stvari koje su nam zaista važne u vezama i one koje nisu. Povjerenje i samopouzdanje su vrline koje stječemo na temelju životnog iskustva, tu su još i tolerancija i spremnost na rješavanje nesporazuma na zreliji način. Prije smo možda mislili da su smisao za humor i strastvenost glavne vrline idealnog partnera, ali sad su stabilnost i partnerstvo glavne stavke. Zrelost je sposobnost djelovanja u skladu s činjenicama. Povratnu informaciju u raspravi ne treba shvaćati kao kritiku već baš kao konstruktivnu povratnu informaciju. U tridesetima na svijet počinjemo zaista gledati objektivnije, a to posebno važi za veze.

OSOBNI RAST

Do 30. rođendana većina ljudi skupi nekoliko godina radnog iskustva, a neki su promijenili i po nekoliko poslova. To donosi raznovrsnost u vaše opće životno iskustvo. Međutim, većina tridesetogodišnjaka mora dokazati da ima iskustva - dobna granica sama po sebi nije jedini parametar kojeg će poslodavac uzeti u obzir. Te su godine granica nakon koje nam životni ciljevi postaju jasniji i postaje puno lakše napraviti prvi korak na tom putu. Karijera je jedna od najvažnijih stavki osobnog razvoja jer čovjeku daje osjećaj samopouzdanja i pomaže mu da shvati kako zapravo svijet funkcionira.

OSOBNI CILJEVI

Danas je individualnost glavna karakteristika svakog čovjeka. Individualnost i vlastiti identitet vladaju svim našim odlukama. Biti sam u tridesetima više nije nešto zbog čega bi osoba trebala biti stigmatizirana. Za mnoge život tek sad počinje.

EVENTUALNI NEDOSTATCI

  • Krutost i tvrdoglavost u pogledima na svijet
  • Nefleksibilnost
  • Potrebno je više truda da bi se pronašao 'pravi' partner
  • Manje energičnosti, više letargije
  • Sposobnost prilagodbe opada, kao i spremnost na toleranciju
  • Žene općenito dobivaju previše obveza s godinama, a s vremenom njihov broj samo raste
12.04.2011. 07:45:00
http://metro-portal.hr/imati-30-godina-je-super-evo-zasto/57619/