Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2010. 16:28:57
ULTIMATUM IZ TEHERANA:

Imate mjesec dana za prihvaćanje našeg prijedloga o izvozu uranija

Iran je odbio prijedlog ugovora s agencijom IAEA koji predviđa da Teheran najveći dio svog niskoobogaćenog uranija šalje u Rusiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Iran je u subotu dao velesilama "ultimatum" da za mjesec dana moraju odgovoriti na njegov prijedlog o izvozu uranija, ili će sam proizvesti uranij koji mu je potreban za istraživački reaktor u Teheranu, javila je javna televizija.

"Međunarodna zajednica ima samo mjesec dana da odluči" i da prihvati ili odbije uvjete Teherana, rekao je ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, a prenijela je televizija. "U protivnom, Teheran će obogaćivati uranij na višoj razini", dodao je i naglasio "Ovo je ultimatum".

Obogaćivanje uranija za koji Iran tvrdi da mu je potreban za medicinski istraživački reaktor u Teheranu, u središtu je sukoba s velesilama koje strahuju da bi Islamska Republika mogla proizvoditi uranij u vojne svrhe, premda je to puno puta zanijekala.

Iran je odbio prijedlog ugovora s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) koji predviđa da Teheran najveći dio svog niskoobogaćenog uranija šalje u Rusiju radi dodatnog obogaćivanja do 20 posto, a da zauzvrat dobije gorivo za svoj istraživački reaktor u Teheranu. Dogovor bi trebao omogućiti da se smanji zabrinutost nekih zapadnih prijestolnica.

No vlasti su u utorak izjavile da je Iran voljan izvoziti svoj niskoobogaćeni uranij, ali su zatražile da se takva razmjena provodi u etapama. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je pet rezolucija protiv Irana, od kojih su tri bile popraćene sankcijama, zbog njegova odbijanja da prekine obogaćivanje uranija. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 16:28:57
http://metro-portal.hr/imate-mjesec-dana-za-prihvacanje-naseg-prijedloga-o-izvozu-uranija/29836/