Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2021. 18:01:00
ZNATE LI?

Imate li ergofobiju?

Ergofobija je iracionalan strah od rada, obavljanja radnih zadataka ili strah od odgovornosti pri radu

Ne ide vam?
Ne ide vam? (Arhiva)

Jedna od fobija je jako zanimljiva - ergofobija je problem da ne možete raditi svoj posao, a uz to mi moglo biti i da se radi o strahu od neuspjeha na poslu i nemogućnosti rada zajedno s grupom ljudi. 

Ova fobija se može jednostavno prepoznati po promjenama koje se događaju u tijelu za vrijeme rada, a tretira se psihoterapijom.

Što je točno ergofobija?

Ova fobija može se prepoznati po osjećaju tjeskobe i straha koji se pojavljuju kod odlaska na posao, kao i kod obavljanja zadataka na radnom mjestu. Ovaj strah može biti i kombinacija više faktora i strahova povezanih s radnom okolinom.

>> Čudne fobije stanovnika Zemlje >>

Na primjer, može se pojaviti strah od neuspjeha, strah od nadređenog, strah od govora pred grupom ljudi, strah od komunikacije s kolegama, strah od mobbinga. Ova fobija može dovesti i do burnouta na poslu, kao i do toga da osoba ne može normalno obavljati svakodnevne zadatke.

Što uzrokuje ergofobiju?

Nije poznat točan uzrok ove bolesti. Može se raditi o više faktora iz prošlosti koji se sada ponavljaju i izazivaju probleme. Možda se radi o konstantnim problemima na radnom mjestu, zbog kojih dolazi do ergofobije, ali i o traumi iz djetinjstva, gdje je osoba kao dijete morala puno raditi, a kao posljedica se javlja problematičan odnos prema poslu.

Jednako tako, osoba kojoj netko u obitelji ima mentalni poremećaj može i sama imati predispoziciju za razvoj mentalnog poremećaja i fobija, a samim time i ergofobije.

>> Nove fobije razvijaju se munjevitom brzinom >>

Sve zajedno, kad se pogleda sa svih strana - ne, to nisu lijeni ljudi, no moraju poraditi na svojoj fobiji jer neće moći tako raditi...

09.09.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/imate-li-ergofobiju/134048/