Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2012. 09:48:19
MALICIOZNO

Imate iPhone? Pazite na aplikaciju Find and Call!

Prva maliciozna aplikacija koja je pronađena u App Storeu povučena je iz prodaje, kao i s Google Playa

Find and Call je prva maliciozna aplikacija u App Storeu
Find and Call je prva maliciozna aplikacija u App Storeu (Screenshot)

Appleovi gadgeti uvijek su smatrani najsigurnijima na svijetu jer nije bilo virusa za računala niti malicioznih aplikacija za iPhone i iPad. No, sve se mijenja, broj virusa za Macove svakodnevno raste, a Kaspersky Lab pronašao je i malicioznu aplikaciju za iPhone koju je Apple odmah uklonio iz online trgovine aplikacijama. 

Find and Call je aplikacija koja bi trebala upravljati kontaktima, a pri pokretanju je trabalo upisati adresu i broj telefona. Ono što se nakon toga događalo nije baš bilo navedeno u opisu aplikacije, naime nakon što bi se ti podaci uploadali na jedan server, svim osobama iz adresara slali bi se spam SMS-ovi, i to bez znanja vlasnika telefona.

Još uvijek nije poznato tko je dizajnirao ovu aplikaciju, no kako se na stranicama developera može naći poruka da se ostave e-mailovi i računi na društvenim mrežama, uz mogućnost plaćanja PayPalom, pokušava se ući u trag programerima sa zločestim namjerama.

Aplikacija je bila dostupna i u Android verziji, pa ju je i Google uklonio iz svog Google Playa.

U svakom slučaju, ako ste kupili aplikaciju, vjerojatno ste već poslali hrpicu stupidnih SMSova, pa ste možda i sami shvatili da nešto nije u redu. 

08.07.2012. 09:48:19
http://metro-portal.hr/imate-iphone-pazite-na-aplikaciju-find-and-call/72464/