Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2008. 00:42:49
KOLUMNA

Imam pametno dijete i lošeg đaka

Fotografija vijesti

Poznato je da ima školske djece koja, iako su bistra i inteligentna, ipak postižu prilično loše ocjene i teško se provlače kroz razred. Što može biti uzrok tomu?

Postoje neki zdravstveni razlozi zbog kojih možda dijete ne napreduje u školi. Najčešći su skriveni problemi s vidom, oslabljen sluh, nedostaci u prehrani, alergije i umor zbog premalo sna. 

1. Skriveni problemi s vidom
Valja skrenuti pažnju na to da testiranje vida kod školske djece prilikom sistematskih pregleda ne uspijeva otkriti brojne druge ozbiljne probleme s vidom. Mnoga djeca koja uspješno prođu testiranje vida gledanjem slova na zidu, mogu imati druge vrste problema, primjerice s koordinacijom vida, fokusiranjem, percepcijom itd.

2. Oslabljen sluh
Povećana buka kojom smo okruženi može uzrokovati ozbiljno oslabljenje sluha. Jasno, među prvim kandidatima za ovo slabljenje sluha jesu djeca koja često posjećuju bučne diskoteke te ona kojoj su uši stalno prilijepljene uz treštavi walkman. Nije lako uočiti da dijete ima problema sa sluhom. Ako vam stalno odgovara s ‘A?’, ‘Molim?’, ‘Što?’, to već mogu biti signali koji upozoravaju.

3. Nedostaci u prehrani
Utvrđeno je da 19 posto američke školske djece preskače doručak (pretpostavljam da je kod nas taj broj još i veći). Ne iznenađuje onda da ta djeca odlaze u školu zapravo  umorna. Njihov organizam nije dobio sirovinu koja daje energiju potrebnu među ostalim i za djelotvornu funkciju centralnog živčanog sustava. Sva djeca trebaju hranu za efikasno razmišljanje i koncentraciju. Drugi prehrambeni problem koji se može pojaviti jest anemija, koja je pak uzrokovana manjkom željeza u hrani.

4. Alergije
Pojedina djeca, naročito u proljeće ili jesen, imaju velikih poteškoća s alergijskim smetnjama (curenje iz nosa, peckanje u očima...). U takvim slučajevima valja odmah kontaktirati liječnika.

5. Umor
Nekada je odlazak u krevet bila nježna ceremonija koja je započinjala oko 8 navečer. Jasno, to je bilo vrijeme prije televizije. Danas je situacija bitno drugačija. Važno je upamtiti da djetetu treba osigurati dovoljno dug noćni san. U protivnom, postat će žrtva kroničnog umora, koji će se odraziti i na uspjeh u školi. 

Piše: Piše: Dr. Ivo Belan
05.03.2008. 00:42:49
http://metro-portal.hr/imam-pametno-dijete-i-loseg-djaka/3925/