Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 00:00:49
ZANIMLJIVO

Imajte svoju djecu i više ćete voljeti vlastite roditelje

Velike promjene u odnosu nastupaju kad dijete napusti dom i osnuje svoju obitelj, no sve se mijenja kad na svijet dođu unuci

(DeviantArt)

Najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi više zavole svoje roditelje kad dobiju vlastitu djecu. Ovu pojavu istražio je nizozemski znanstvenik Freek Bucx koji je od 2003. godine analizrao podatke više od tisuću odraslih, njihovih roditelja i partnera.

Kako prenosi Science Daily, Bucx je istraživao povezanost između roditelja i njihove djece u tzv. 'srednjoj' fazi njihova odnosa - djeca su bila u dobi između 18 i 35 godina, a roditelji su imali zmeđu 50 i 75 godina.

Uz podatak da više volimo sovje roditelje nakon što na svijet dođu i naša djeca, Bucx je otkrio i da je faktor koji najviše ometa odnos roditelja i djeteta zapravo odnos između roditelja i rodbine po mužu ili ženi.

Bucx kaže da velike promjene u odnosu nastupaju kad se dijete odseli i osnuje svoju obitelj. No, čim na svijet dođu djeca, odnosno unuci, povezanost opet raste. Više je kontakta i posjeta (bake i djedovi dolaze vidjeti unuke ili ih dolaze čuvati).

Ipak, više posjeta i češći kontakt nisu jedini razlozi. Rezultati istraživanja govore da rođenje djeteta natjera mlade roditelje da razmišljaju na sličan način kao njihovi roditelji. Tako se sve manje razlikuju razmišljanja o braku, razvodu ili podjeli kućanskih poslova.

22.12.2009. 00:00:49
http://metro-portal.hr/imajte-svoju-djecu-i-vise-cete-voljeti-vlastite-roditelje/29128/