Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2018. 20:01:00
HMMM...

Ima li života poslije smrti? Izgleda da... ne

Tvrdnje da neki oblik svijesti ostaje nakon što naše tijelo umre i raspade se u sastavne atome suočavaju se s jednom ogromnom, nepremostivom preprekom...

To je, izgleda, ipak kraj...
To je, izgleda, ipak kraj... (Arhiva)

Jedno od pitanja koje oduvijek muči čovječanstvo jest - ima li života poslije smrti? Na temelju tog pitanja nastale su, po nekima, sve religije u pokušaju da se ljudima podari nada da smrt nije vječni kraj...

No, Sean Carroll, kozmolog i profesor fizike na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, izjavio je za express.co.uk: "Zakoni fizike koji se temelje na svakodnevnom životu potpuno su razumljivi."

Dr. Carroll je objasnio da bi za postojanje života poslije smrti svijest trebala biti potpuno odvojena od našeg fizičkog tijela. Ali, umjesto trajne duše, čini se da se svijest sastoji uglavnom od niza atoma i elektrona.

"Tvrdnje da neki oblik svijesti ostaje nakon što naše tijelo umre i raspade se u sastavne atome suočavaju se s jednom ogromnom, nepremostivom preprekom. Zakoni fizike koji se temelje na svakodnevnom životu potpuno su razumljivi. I ne postoji način u tim zakonima da dozvolimo da se informacije pohranjene u našem mozgu zadrže nakon što umremo."

Dr. Carroll ukazao je i na QFT, kvantnu teoriju polja (The Quantum Field Theory). Jednostavno rečeno, QFT diktira da postoji jedno polje u svemiru za svaku vrstu čestice - jedno za sve fotone, drugi za elektrone i svaki drugi tip čestice. Ako postoji nekakav život poslije smrti, kvantni testovi otkrili bi "čestice duha" i "duhovne sile". Ali nisu.

08.05.2018. 20:01:00
http://metro-portal.hr/ima-li-zivota-poslije-smrti-izgleda-da-ne/111981/