Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2011. 09:45:00
ENERGETSKI PRAH?

Ima li u Coffainu kokaina?

Prašina se podigla oko novog energetskog napitka s berlinskih uličnih štandova

Je li slogan točan?
Je li slogan točan? (2Drinks Company)

Već mjesec dana Ured za kontrolu namirnica u Berlinu provjerava kofeinske vrećice koje se prodaju na gradskim kioscima. Berlinski mediji izvještavaju da kofeinski prah „Coffaina" podsjeća na zabranjenu supstancu kokain i pri pretjeranom konzumiranju može imati štetne posljedice.„Ispitivanja i testiranja sadržaja ove 120 miligrama teške vrećice trebali bi pokazati radi li se u slučaju „Coffaine" uistinu samo o kofeinu i šećeru", komentirala je Regina Kneiding, glasnogovornica Senata za zdravstvo, okoliš i zaštitu potrošača. Rezultati ispitivanja očekuju se tek za dva do tri tjedna.

No proteklih tjedana „Coffainu" se kritiziralo sa svih strana. Ovim dva eura vrijednim vrećicama prebacivalo se da su posebno opasne za djecu i da svojim izgledom podsjećaju na vrećice droge.  Čak je i po mišljenjima stručnjaka za ovisnost upitna ispravnost ovog proizvoda. Raphael Gassmann, voditelj savjetovališta o ovisnostima, preporučio je gradskim vlastima detaljno ispitivanje sastava ove kofeinske vrećice.

„Istina jest da u rijetkim, ekstremnim slučajevima kofein može biti opasan. Simptomi trovanja mogu nastupiti nakon konzumacije samo jednog grama kofeina" rekla je glasnogovornica  Saveznog udruženja njemačkih farmaceuta (ABDA), Ursula Sellerberg, te objasnila kako doze od tri do deset grama mogu biti smrtnosne. „No, izuzetno je rijetko da nakon oralne konzumacije prekomjerne količine kofeina nastupi povraćanje", tvrdi Sellerberg.

Šokirani proizvođač

30-išnji poduzetnik i vlasnik 2Drinks Company, ujedno i proizvođač kontroverznog kofeinskog paketića, šokirano odbija i negira optužbe. Komentar da svojim kofeinskih prahom mlade uvlači u svijet droge odlučno demantira i smatra apsurdnim. „Oni kojima ovakve kritike padaju na pamet i sami imaju posla s drogom. Drugog objašnjenja nema. Danas možete kupiti prašak za pecivo i grožđani šećer u prahu, pa se zbog toga nitko ne buni", tvrdi proizvođač.

Njegov namjera je da na tržište lansira vlastito energetsko piće za odrasle. „Naša ciljana skupina su ljudi stariji od 25 godina. Njima su obični energetski napitci previše slatki", rekao je proizvođač. Stoga je prodavačima i objasnio kako ovi proizvodi nisu prikladni za djecu te je još dodatno naveo i upozorenja na pakiranju.

Proizvođač je ponosan na svoj proizvod i ne sumnja u njegovu ispravnost. Zasad je ponuda „Coffaine" ograničena na Berlin, no ako se posao bude razvijao prema planu očekuje proširenje i na druge njemačke gradove.

Piše: Lea Talijančić/Deutsche Welle
31.07.2011. 09:45:00
http://metro-portal.hr/ima-li-u-coffainu-kokaina/61831/