Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2010. 06:49:00
CONFUSION

Illectricity Interact - sjajan festival u Zagrebu

Cutting edge music & visual arts festival na raznim lokacijama u gradu

Šesto izdanje Illectricity Interact festivala
Šesto izdanje Illectricity Interact festivala (Confusion)

'Illectricity Interact' - šesti festival audio-vizualnih umjetnosti u organizaciji udruge Confusion, i u ovogodišnjem izdanju predstaviti će najsvježiju elektronsku glazbu te inovacije u klupskoj kulturi.

Ove godine, uz dodatak 'Interact' imenu festivala, pozabaviti će se temom interaktivnosti i provući je kroz gotovo sve svoje segmente. Tehnologija je sveprisutna u svakodnevnici i korjenito mijenja načine komunikacije, a namjera festivala je tu promjenu prikazati i u klupskom realitetu te dokinuti podjelu između proizvođača sadržaja i pasivnog konzumenta. Illectricity Interact nastoji posjetitelje uključiti u sve aspekte festivala - od promocije do samog programa, ali i krajnje evaluacije.

Festival će se održati od 26. studenog do 4. prosinca na različitim lokacijama u gradu: Pogon Jedinstvo (Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade), AKC Medika, Klub Sirup, Kino Klub Grič i Net.kulturni centar mama. Osim glazbenog dijela, unutar festivalskog tjedna i zadnjeg vikenda organizirani su Videoskop te besplatne radionice i predavanja.

Glavna festivalska večer u Pogonu Jedinstvo je ono po čemu je Illectricity Festival i najprepoznatljiviji. Upravo u tom magičnom prostoru, na glavnoj festivalskoj večeri dosad su gostovali mnogi poznati klupski glazbenici kao što su: Rustie, Deadbeat, Jon Hopkins, D-bridge, Cooly G, Peverelist, Various Production, Jahcoozi, CLP, Al Haca, Mary Anne Hobbs, Klute te mnogi drugi. Taj će prostor i ovaj put biti mjesto prave audio-vizualne poslastice za zaljubljenike u modernu elektronsku glazbe, onu koja 'reže rubove'.

Upravo zbog toga jedan od gostiju je i DJ Oneman kojeg je cijenjeni glazbeni časopis Pitchfork nedavno proglasio DJ-em godine. Oneman je trenutno jedan od najcijenjenijih DJ-a na UK bass glazbenoj sceni čija je posebnost u načinu na koji različite žanrove spaja u plesan i zanimljiv, a istovremeno veoma promišljen set.

U sklopu svoje svjetske turneje na kojoj predstavljaju zadnji album, Zagreb će posjetiti nizozemski trio Black Sun Empire, vrhunski drum'n'bass producenti i DJ-i, koji su se jednako uspješno ulovili i u koštac sa dubstepom. Njihova dosadašnja dva gostovanja pokazala su kako hrvatska publika itekako cijeni i voli jedinstveni zvuk ovih glazbenika.

Razlog zbog kojeg se tolika prašina digla oko Hot City, još jednih od gostiju glavne festivalske večeri, jest upravo njihova neodoljiva kombinacija starog i novog, urbani bass pristup inspiriran starim njujorškim houseom, 2-stepom, garageom i old skool raveom. Jedinstveni stil koji je osvojio publiku i muzičke krugove sa svojim plesnim ritmom i energičnom atmosferom. 

Za vizualnu kulisu večeri pobrinut će se autori projekta MOE, video i svjetlosne instalacije, koja je već gostovala na nekim od ključnih europskih festivala vizualnih umjetnosti te osvojila nagradu na Danima hrvatskog dizajna. Na ovogodišnjem festivalu premijerno će se prikazati nova inačica, MOE 2, izašla iz kreativne radionice dizajnera Simona Morasi Piperčića i Vedrana Kolca.

U duhu interakcije je i suradnja je sa modnim studijem I-GLE, koji je u više od deset godina djelovanja stekao kultni status među ljubiteljima dobrog dizajna. Modne dodatke studija I-GLE tako će osvojiti najbolji radovi na temu interakcije u videu, fotografiji ili sličnom mediju putem Facebook nagradne igre.

'Illectricity Interact' otvara se u petak 26. studenog u AKC Medika, gdje će se četiri zagrebačka glazbena kolektiva u duhu jamajkanske sound system clash tradicije boriti za najbolji prijem kod publike. Bassinvaders!, Kontrapunkt, DUBstepKLUB i confusion sukobit će se na pozornici svojom glazbom, a publika će svojim reakcijama odlučiti o pobjedniku.

Priliku mladim i neafirmiranim DJ-ima i producentima donio je peti po redu Nucomers natječaj koji će najboljima omogučiti da nastupe u klubu Sirup u subotu, 27. studenog.

Osim zabavne strane programa, Illectricity festival njeguje i onu edukativnu. Unutar festivalskog tjedna održat će se dvije glazbene radionice, u net klubu Mama i Pogonu - zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, u suradnji s Freefloating kolektivom te Piece of Shh..., kreativnim inžinjerom Belgradeyard Soundsystema.

'Videoskop', međunarodni susret VJ-a, večer koja pruža sasvim drugačije kino iskustvo, održat će se po 8. put i to u Kino klubu Grič, u četvtak, 2. prosinca. Na ovom projektu, svaki VJ ima oko 8 minuta da ispriča svoju priču i predstavi se u sasvim drugačijem okruženju dok publika, zavaljena u udobna sjedala, gleda i uživa u video kolažima koje inače mogu vidjeti jedino u klubovima. 

27.11.2010. 06:49:00
http://metro-portal.hr/illectricity-interact-sjajan-festival-u-zagrebu/51845/