Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2018. 12:46:00
NAPOKON?

IKEA prestaje s prodajom jednokratne plastike

Prodaja će biti obustavljena u svim Ikeinim trgovinama širom svijeta, a iz švedske kompanije dodaju da će ubuduće kreirati proizvode koji će se moći prepraviti, preprodati i reciklirati

Dobra odluka!
Dobra odluka! (Arhiva)

IKEA, švedski maloprodajni div najavio je da će do 2020. godine prestati prodavati plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, prenose britanski mediji.

Prodaja će biti obustavljena u svim Ikeinim trgovinama širom svijeta, a iz švedske kompanije dodaju da će ubuduće kreirati proizvode koji će se moći prepraviti, preprodati i reciklirati.

Potez švedske kompanije nadovezuje se na najavu Europske unije da će zabraniti plastične proizvode poput slamki, higijenskih i štapića za miješanje pića te držača balona.

Plastika za jednokratnu upotrebu može teško ugroziti život u morima, napominje BBC.

Najava obustave prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu sastavni je dio planova Ikee da ubuduće u proizvodnji koristi isključivo obnovljive materijale kao i one koji se mogu reciklirati. Također žele do 2025. potpuno eliminirati emisiju štetnih plinova.

U planu je i povećanje ponude bezmesnih jela i grickalica u Ikeinim restoranima.

"Zbog naše veličine i globalnog dosega imamo priliku inspirirati više od milijardu ljudi i omogućiti im da žive bolje, u okviru granica koje naš planet može podnijeti", kazao je izvršni direktor Inter Ikea Groupa Torbjorn Loof.

"Ustrajemo u namjeri da preuzmemo vodeću ulogu u suradnji sa svima - od dobavljača sirovina sve do naših klijenata i partnera", dodao je Loof.

09.06.2018. 12:46:00
http://metro-portal.hr/ikea-prestaje-s-prodajom-jednokratne-plastike/112599/