Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2020. 12:01:00
NAJAVE

Igrom do (spo)razumijevanja

Teatar Tirena na svojoj je web stranici objavio besplatni priručnik dramskih igara i vježbi koje se mogu koristiti u nastav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tirena)

Igrom do (spo)razumijevanja je priručnik koji sadrži primjere dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, nastao u sklopu Erasmus+ projekta "Let's communicate".

Autorice priručnika su Ines Škuflić-Horvat, Maša Rimac Jurinović, Iva Nemec i Katarina Breber.

Projekt "Let's communicate" u kojem su partneri bili Taka Tuka (Slovenija), Moradokmai Home School & Theatre (Tajland) i Teatar Tirena nastao je kao odgovor na potrebu da se pronađu i prošire raznolika sredstva komunikacije među ljudima koji ne govore isti jezik. Nudio je višestruke izazove. Kako se sporazumjeti s onime s kime ti nijedan jezik nije zajednički? Kako se sporazumjeti s djecom koja ne čuju, a ne znaš znakovni jezik? Kad je ono što te povezuje ljubav prema igri i kazalištu, sve je moguće!

Susreti u Zagrebu, Bangkoku i Ljubljani započinjali su dvostrukim i trostrukim prijevodima: radionice su vođene na engleskome jeziku, koji se prevodio istodobno na slovenski i tajlandski, a zatim i na znakovne jezike. No, kako je vrijeme odmicalo, tako su se sve češće poruke prenosile očima, gestama, tijelom i osmijehom. Sudionici su učili slušati, čuti i razumjeti. Dramska igra bila je put k razumijevanju! Kroz različite dramske metode, tehnike i zadatke dolazilo se do zajedničkih rješenja.

Na prvom susretu u Zagrebu razmjenjivala su se iskustva i metode rada. U Bangkoku se osim dramskih pedagoga i nastavnika okupila i grupa mladih iz Slovenije i Tajlanda koji su polazili radionice. Jezicima sporazumijevanja pridružio se i znakovni jezik. Jeste li znali da svaki jezik ima "svoju" varijantu znakovnog jezika, a postoji i međunarodni znakovni jezik gluhih? U Ljubljani su se partneri okupili kako bi zajednički osmislili priručnike. Rezultat projekta su tri priručnika nastala u tri zemlje. Svaki drugačiji, ali po nečemu isti. Cilj mu je - sporazumijevanje uz pomoć dramske igre. Svi priručnici bit će prevedeni na engleski. Za hrvatsko - engleski prijevod zaslužne su Maja Sviben i Ines Matić.

"Priručnik je namijenjen svima koji su zainteresirani za dramskopedagoški rad u okviru redovne nastave (područje dramskoga izražavanja), neovisno o dramskome iskustvu i predmetu koji poučavaju. Imajući na umu široku paletu mogućih korisnika, pokušale smo savjetima i napomenama omogućiti i dramskopedagoškim novajlijama da se lakše odvaže, krenu i snađu u provođenju dramskih radionica, a iskusnijim dramskim pedagozima željele smo ponuditi materijal koji će im biti zanimljiv, izazovan i poticajan za nadogradnju." - kaže jedna od autorica, Maša Rimac Jurinović.

Tirenin priručnik "Igrom do (spo)razumijevanja" besplatno možete preuzeti na web stranici Teatra Tirena.

09.04.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/igrom-do-sporazumijevanja/124891/