Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2013. 13:41:51
MA DA?!

Igrice su bolje od filmova

Još prije nekoliko godina mnoge je iznenadio podatak da produkcija uspješne računalske igre može koštati kao i filmski hit iz Hollywooda

Sim City je dobar primjer
Sim City je dobar primjer (Electronic Arts)

Gamescom u Kölnu se sve više pretvara u pravi mega-spektakl gdje se ne štedi ni truda niti troška za predstavljanje novih igara za računalo, mobitel ili neku od igraćih konzola. Za ovaj sajam igara za računala i popratne opreme koji se održava od 21. do 25. kolovoza, proizvođači doslovce dolaze s tenkovima (za novu verziju igre Command & Conquer) ili barem modelom borbenog robota (za igruTitanfall) izrađenog u posebnim radionicama Hollywoda specijaliziranima za posebne efekte, a koji će sa svojih 750 kilograma i 6,20 metara visine kasnije teško naći mjesta u nekoj dnevnoj sobi.

S druge strane, na 140 tisuća četvornih metara Velesajma u Kölnu će i ovaj tenk i robot biti samo neki od magneta za publiku. Na primjer, samo tvrtka EA je na sajam dovezla 25 kamiona tehnike i opreme, gdje isključivo tehnika teži 120 tona. Tu će se predstaviti više od 600 tvrtki i očekuje se više od 275 tisuća posjetitelja iz barem 80 zemalja.

No zapravo, dio koji najviše zanima proizvođače igara je već počeo ovog ponedjeljka: to je Game Developers Conference na kojem se razmjenjuju iskustva kako u poslovnom, tako i u kreativnom području ovog golemog gospodarskog sektora. Samo u Njemačkoj će i ove godine biti prodano igara u vrijednosti preko dvije milijarde eura, a već 2016. se očekuje povećanje prihoda za najmanje 400 milijuna eura.

"Kako da objasnim starom zašto trebam lovu?"

To nisu izračunali neki pubertetlije koji čeznu za novom "pucačinom" pred ekranom, nego stručnjaci savjetničke tvrtke PricewaterhouseCoopers koje u prvom redu zanimaju brojke. A one su i više nego obećavajuće: zarada se smiješi ne samo kod kupnje igre, nego (osobito kad je "besplatna" na internetu) je sve više korisnika spremno platiti "pravim" novcem neku povlasticu koja im se nudi tijekom igre: novu razinu, "bolju" opremu, lljepši izgled lika kojim se igrač predstavlja - ili jednostavno, tek povlasticu da vas igra "ne gnjavi" reklamama u igri. Trenutno tek svaki peti igrač troši novac za vrijeme igre, ali procjenjuje se da je čak 40% korisnika spremno plaćati takve "digitalne predmete".

Iako je već i to praktično nerazumljivo svakoj osobi koja od svog odijela za maturu danas može obući još možda samo kravatu, to je tek djelić onoga što se dešava na tržištu igara za računala i gdje je malo toga prepušteno slučaju. No ovaj sektor ima svoja pravila, pa će tako na Game Developers Conference Peng Lu iz tvrtke Tencent objasniti proizvođačima što je potrebno da neka igra bude uspješna na tržištu Kine, baš kao što će im Steven Masters, glavni dizajner igre Ubisofta, objasniti koncept igre Assasin's Creed III.

Konačno - nove konzole!

Ipak, sve su to tek tajne zanata koje međusobno razmjenjuje stručna publika, ali prava navala publike počinje tek kad počne Gamescom. Po prvi puta je Velesajam u Kölnu potpuno iznajmljen - dakle to je čak i više izložbene površine nego na mega-sajmovima koji se održavaju u ovom gradu poput sajma prehrane Anuge ili sajma namještaja. Očekuje se i rekordan broj posjetitelja, jer i noviteta ima prava gomila: biti će predstavljeno više od 400 novih naslova, 20% više nego prošle godine.

Postoji još jedan razlog zašto se proizvođači igara za računala žele istaći na ovom sajmu: naime, makar ekonomski stručnjaci ovom sektoru proriču blještavu budućnost, prodaja igara u prvoj polovici ove godine nije baš ispunila očekivanja. Tome je razlog posve tehničke prirode: ove jeseni i zime dolaze čak tri nove konzole za igru i mnogi su "čekali" novu konzolu prije nego što kupe i novu igru. U Kölnu će biti predstavljene i nove platforme i nove igre - i više ništa ne stoji na putu da se željno ne čekaju predstojeći Božić i potpuno nova "pucačina".

A dok i taksisti Kölna ubrzano uče barem najvažnije igre, proizvođače i vrste konzola, igre za računala ipak još nisu posve nadmašile filmsku industriju. U Njemačkoj je ukupna filmska produkcija još uvijek "teška" čitavu milijardu eura više nego što se potroši za igrice - ali se ta razlika konstantno smanjuje iz godine u godinu. Konačno, treba se samo prisjetiti da su prve takve igre programeri osmislili za vrijeme pauze za kavu. Danas je taj sektor na najvećem tržištu, onom u Sjedinjenim Američkim Državama, vrijedan 14 milijardi dolara.

Piše: A. Šubić/DW
20.08.2013. 13:41:51
http://metro-portal.hr/igrice-su-bolje-od-filmova/79965/