Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2013. 15:09:00
FILMSKA KRITIKA

Igre gladi: Plamen - savršen dječji film za odrasle

Futuristički spektakl "Igre gladi: Plamen" donosi sliku budućnosti koja je direktan produžetak današnjeg vremena, jedno veliko bigbraderovsko medijsko zaglupljivanje s vjenčanjem i pucanjem

Igre gladi su razvalile box office u prvom vikendu
Igre gladi su razvalile box office u prvom vikendu (Arhiva)

„Od posljednjih Igara gladi nešto se promijenilo, primjećujem to", kaže Primrose mlađa sestra Katniss Everdeen, a na njezino pitanje što je zamijetila, Prim odgovara: „Nadu". Baš kao što je Jennifer Lawrence u periodu između dviju „Igara gladi" od mlade glumačke nade prerasla u pravu zvijezdu, tako i njezina Katniss u drugim „Igrama gladi" ima zadatak opravdati nadu koju je svojom pobjedom u prvom filmu dala stanovnicima dvanaest distrikta kojima vlada cinični predsjednik Snow (Donald Sutherland), jedan od rijetkih kojemu se Katnissina pobjeda nije dopala.

A od prvih „Igara gladi" promijenio se još i režiser, umjesto renomiranog ali ne osobito spretnog u akcijskim prosedeima Garyja Rossa palicu je preuzeo nešto manje ugledan, ali zanatski mnogo efikasniji Francis Lawrence („Ja sam Legenda") koji je uspio apgrejdati ionako neloš početak ovog atraktivnog futurističkog serijala. Snimljene prema distopijskoj književnoj trilogiji Suzanne Collins koja funkcionira kao spoj „1984" i „Gladijatora" prilagođen tinejdžerima i prebačen u bližu budućnost,

„Igre gladi" su prošle godine na prepad osvojile svjetska kina i završile s ukupnim utrškom od gotovo 700 milijuna dolara. Već je sada jasno da će ih nastavak i nadmašiti te neće biti čudno ako dogura do milijardu dolara što serijal pretvara u trenutno možda i najzanimljviji popkulturni fenomen kojemu nije teško detektirati razloge iznenadne popularnosti. Prvi se krije u činjenici da se već dugo nije pojavio ovako zanimljiv predložak u kojemu se spretno spajaju akcija, pustolovina, fantazija, romantika i politička subverzivnost, a koji pri tome jednako dobro komunicira i s tinejdžerskom i s nešto starijom generacijom.

Drugi je, naravno, već spomenuta Jennifer Lawrence. Ponovit ćemo formulaciju iz prethodne rečenice: već dugo se nije pojavila glumica takve energije, istovremeno nevjerojatno snažna ali i senzibilna, da ne možete oči skinuti s nje (naravno, ljepota i seksipil u tome nimalo ne odmažu) pa gotovo sama može iznijeti i mnogo manje atraktivne filmove od ovoga.

Cijelu recenziju filma „Igre gladi: Plamen" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

http://nemilosrdnigadovi.com/igre-gladi-plamen-recenzija/

27.11.2013. 15:09:00
http://metro-portal.hr/igre-gladi-plamen-savrsen-djecji-film-za-odrasle/81835/