Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2012. 18:20:25
NEMA VIŠE BOLI

Igle odlaze u zaborav - kreiran hiposprej iz Zvjezdanih staza

Znanstvenici sa sveučilišta MIT konstruirali su napravu koja nadzvučnom brzinom ubrizgava lijek direktno kroz kožu i što je najvažnije - uopće ne boli

Fotografija vijesti

Iako je cijepljenje spasilo milijune života, mnogi ljudi zaziru od same pomisli da im igla probija kožu, no izgleda da će takvi traumatični trenuci kod liječnika postati samo gorka uspomena jer je apsolutno bezbolno cijepljenje na vidiku.

Naime, znanstvenici s američkog sveučilišta MIT kreirali su hiposprej, uređaj kojim se služe liječnici u ZF seriji Zvjezdane staze, koji lijek aplicira nadzvučnom brzinom, a sam postupak je bezbolan kao i ubod komarca.

Eksperimentalni uređaj izbacuje mlaz brzinom od 340 metara u sekundi i cijepljenje traje samo milisekundu, a čak se može i birati dubina ubrizgavanja lijeka.

No, to nije sve. Uređaj može raditi i obrnuto, odnosno izvlačiti tekućinu, a to znači da će vađenje krvi u bliskoj budućnosti biti bezbolno, kratko i neće ostavljati neugodne rane.

Ideja o "mlaznom cijepljenju" nije novotarija, no svi dosadašnji hiposprejevi imali su istu boljku, a to je manjak kontrole nad mlazom, no MIT-ev uređaj nema takvih problema.   

26.05.2012. 18:20:25
http://metro-portal.hr/igle-odlaze-u-zaborav-kreiran-hiposprej-iz-zvjezdanih-staza/71372/