Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2020. 08:01:00
NOVOSTI

IGEA i DHMZ putpisali ugovor

IGEA razvija platformu za digitalizaciju Državnog hidrometeorološkog zavoda

Igea i DHMZ
Igea i DHMZ (Arhiva)

Članica IN2 grupe IGEA i Državni hidrometeorološki zavod potpisali su ugovor o implementaciji Centralne integracijske platforme kojom će se digitalizirati poslovni procesi zavoda. Ovaj je projekt novi korak u digitalizaciji javnih službi koja doprinosi europskim i svjetskim ciljevima u stvaranju povezanog društva.

Centralna integracijska platforma razvija se s ciljem optimizacije, digitalizacije i poboljšanja standardnih poslovnih procesa DHMZ-a te će doprinijeti smanjenju operativnih troškova kao i olakšati proces donošenja odluka na svim razinama. Vrijednost projekta je 8,6 milijuna kuna, a očekivani period implementacije je 18 mjeseci.

S više od 30 godina iskustva u razvoju i implementaciji informacijskih sustava, IGEA će navedenim rješenjem omogućiti integrirani pristup raznim izvorima meteoroloških, hidroloških, podataka o kvaliteti zraka kao i ostalih podataka DHMZ-a kroz samo jednu točku. To će uvelike olakšati i pojednostavniti pristup podacima čime će dosadašnji način pretraživanja i objedinjavanja podataka „ručno" otići u zaborav. Putem dostupnih, otvorenih i standardiziranih sučelja (npr. WEB servis, WEB aplikacije i sl.), platforma će dohvaćati sve podatke kroz jedno sučelje prema definiranim pravilima pristupa i tipovima podataka.

Javna dostupnost i pojednostavljeni pristup aktualnim i arhiviranim podacima omogućit će znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i svim zainteresiranim korisnicima korištenje podataka za istraživanja i razne primjene o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na sektore koji imaju veliki interes za meteorološkim podacima. S druge strane, olakšat će se obavještavanje javnosti o mogućim opasnim meteorološkim prilikama vezanim uz klimatske promjene i služit će procesima prilagodbe na promjenu klimatskih prilika.

Centralna integracijska platforma dio je velikog "Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC" koji sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svrha projekta METMONIC je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara na ukupno 450 postaja, kako bi se osigurao sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene informacije o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.

Piše: Sanja Ledinek
01.07.2020. 08:01:00
http://metro-portal.hr/igea-i-dhmz-putpisali-ugovor/126008/