Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2012. 13:18:41
LOL

Ig nobelovci i njihova bizarna otkrića

Dobitnici godišnjih nagrada koje dodjeljuje časopis Annals of Improbable Research kao duhovitu suprotnost Nobelovim nagradama bit će službeno objavljeni početkom sljedećeg mjeseca

Grudnjak koji postaje gas maska
Grudnjak koji postaje gas maska (AIR)

Psiholozi koji su otkrili da naginjanje na lijevu stranu čini Eiffelov toranj nižim, neurolozi koji su otkrili moždanu aktivnost u mrtvom lososu i autori naprave koja stišava dosadnjakoviće među dobitnicima su Ig Nobelove nagrade za najčudnija i najšašavija otkrića.

Dobitnici godišnjih nagrada koje dodjeljuje časopis Annals of Improbable Research kao duhovitu suprotnost Nobelovim nagradama dobili su nagrade na svečanosti održanoj u četvrtak, 20. rujna na svečanosti na sveučilištu Harvard u Massachusettsu.

Među dobitnicima Ig Nobela za 2012. je i skupina američkih znanstvenika koji su otkrili da čimpanze mogu prepoznati druge čimpanze prema fotografijama njihovih stražnjica te švedski istraživač koji je riješio zagonetku promjene boje kose u zeleno kod nekih ljudi koji su živjeli u određenim kućama u mjestu Anderslovu u Švedskoj. Kao krivca otkrio je interakciju bakrenih cijevi i tople vode.

Jedan od zanimljivih dobitnika je i izum dr. Elen Bodnar koja je napravila grudnjak koji se u trenutku pretvara u učinkovitu gas masku. Prilikom dodjele Ig Nobela na pozornici su joj se pridružili pravi nobelovci Orhan Pamuk i Paul Krugman koji su na licu mjesta isprobali izum. 

Pogledajte dodjelu:

21.09.2012. 13:18:41
http://metro-portal.hr/ig-nobelovci-i-njihova-bizarna-otkrica/74001/