Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2010. 17:06:27
PRISAVLJE

Idućeg tjedna bira se novi glavni ravnatelj HRT-a

Programsko vijeće poduprlo je prijedlog privremenog financijskog plana za 2010. iako se na sjednici moglo čuti kako je to dokument koji nema veze s realnošću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

Programsko vijeće HRT-a u petak, 5. veljače birat će novog glavnog ravnatelja HRT-a između 15 kandidata, čije su prijave bile valjane na natječaju za tu dužnost.

Prije sjednice na kojoj bi nacionalna radiotelevizija mogla dobiti svog novog glavnog ravnatelja, vijeće će razgovarati s kandidatima. U srijedu, 3. veljače po abecednom redu predstavit će se osam kandidata, a idući dan njih sedam.

Kandidati za izlaganje svojih programa imaju po deset minuta, nakon čega je predviđeno po 20 minuta za postavljanje pitanja članova vijeća.

Vijeće je poduprlo prijedlog privremenog financijskog plana za 2010., iako su neki vijećnici izrazili nezadovoljstvo jer je plan preslika rebalansiranog plana za prva tri mjeseca 2009.

"Nije mi drago da privremeno ravnateljstvo ostavlja u nasljeđe ovaj vrući krumpir ravnateljstvu koje će biti izabrano", rekao je dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić.

Glavnog ravnatelja bira se tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a za imenovanje je potrebna dvotrećinska većina, odnosno osam od deset glasova članova vijeća. Ne izabere li vijeće u petak novog ravnatelja natječaj će se ponoviti.Vijećnik Hašim Bahtijari kazao je da je privremeni plan nerealan jer preslikava lanjski rebalansirani koji je u promidžbi podbacio za 30 posto.

"Donijeli ste nam dokument koji nema veze s realnošću jer su prihodi od marketinga nerealno planirani", rekao je Bahtijari.

V.d. ravnatelja HRT-a Josip Pupovac rekao je da tehnički plan nije moguće zakonski donijeti ako ga se ne veže na zadnji usvojeni plan.

Kazao je da su sa sindikatima usuglasili da se ide s privremenim planom kako bi novom ravnateljstvu ostavili mogućnost da usvoji financijski plan i sa socijalnim partnerima dogovori sve aktivnosti koje će, kako je rekao, biti bolne, drastične i teške.

Kazao je da privremeno ravnateljstvo ima volje i znanja provesti najbolnije rezove ali da bi bilo opasno to početi te novog ravnatelja dovesti pred svršen čin. No, dođe li do odgode izbora novog ravnatelja, ravnateljstvo će poduzeti sve mjere kako bi se konsolidirala kuća, dodao je.

Članovi vijeća dali su pozitivno mišljenje prijedlogu programskog usmjerenja Hrvatskog radija za 2010.

Dogovorili su i da će održati savjetovanje o prijedlogu Zakona o HRT-u na koje će pozvati predstavnike Ministarstva kulture, saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te strukovnih organizacija.

Željko Valčić novi urednik unutarnje politike

Željko Valčić imenovan je novim urednikom unutarnje politike HTV-a, doznaje se danas na HRT-u.

Predsjednik HTV-ove podružnice Sindikata novinara Hrvatske i dugogodišnji novinar vanjske politike Željko Valčić novo je uredničko mjesto preuzeo od Renata Kunića koji je nedavno, nakon razrješenja Hloverke Novak Srzić, imenovan privremenim glavnim urednikom Informativnog programa.

Osim Valčića, na novu dužnost imenovana je i dosadašnja urednica redakcije Novih medija HRT-a Marija Topić Crnoja koje je umjesto Siniše Kovačića preuzela mjesto urednice deska HTV-a. Riječ je o bivšoj urednici informativno-političkog programa Federalne televizije u BiH. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 17:06:27
http://metro-portal.hr/iduceg-tjedna-bira-se-novi-glavni-ravnatelj-hrt-a/31498/