Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 21:54:18
PROŠAO ROK

ICTY: Nismo vjerovali u uspjeh žalbe na presudu Čermaku

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju presude Gotovini i Markaču smatra opravdanima

Čermak
Čermak (Cropix)

Tužiteljstvo u Haagu odustalo je od žalbe na oslobađajuću presudu generalu Ivanu Čermaku jer ne vjeruje u njezin uspjeh, rekao je u utorak Frederic Swinnen, posebni savjetnik glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, prenosi Hina. Istovremeno, Tužiteljstvo je zadovoljno presudama Gotovini i Markaču.

"Poslije pažljivog razmatranja presude u tom slučaju tužiteljstvo nije uložilo žalbu. Smatramo da presuda ne sadrži činjenične ni pravne pogreške glede presude Gotovini i Markaču, te da presuda koja im je izrečena odgovarajuće pokazuje razinu zločina i njihovu osobnu krivnju", rekao je Swinnen u izjavi dostavljenoj Hini.

Prvostupanjskom presudom Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina zatvora, a Čermak je oslobođen.

"Glede Čermakova oslobađanja, uzimajući u obzir visoku razinu za ponovno razmatranje presude koja bi bila primjenjena na tužiteljevu žalbu zaključili smo da nema odgovarajuće vjerojatnosti za uspjeh žalbe koja bi opravdala pokretanje postupka", kazao je Swinnen.

Obrane generala Gotovine i Markača poslale su do isteka roka u ponedjeljak u ponoć Haaškome sudu najave žalbi na nepravomoćnu presudu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", potvrdili su u utorak za Hinu odvjetnici dvojice osuđenih generala.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Poslije isteka tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

17.05.2011. 21:54:18
http://metro-portal.hr/icty-nismo-vjerovali-u-uspjeh-zalbe-na-presudu-cermaku/58972/