Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2011. 15:26:00
ČESTITKE SRBIJI

ICTY i Vijeće Europe također pozdravili uhićenje

Tribunal očekuje i brzo prebacivanje Hadžića iz Srbije u Haag nakon dovršetka pravne procedure izručenja u toj zemlji

Fotografija vijesti

Uz poruku kako ne očekuju nikakve probleme u brzom prebacivanju Gorana Hadžića u njihov pritvor, Haaški je sud pozdravio njegovo uhićenje, prenosi Hina.

"Hadžićevo uhićenje označava prekretnicu u povijesti tribunala i približava ovu instituciju uspješnom dovršetku mandata", navodi se u izjavi vršitelja dužnosti predsjednika ICTY-ija suca O-Gona Kwona.

Tribunal očekuje brzo prebacivanje Hadžića iz Srbije u Haag nakon dovršetka pravne procedure izručenja u toj zemlji, poručuje sudac Kwon.

Nakon prebacivanja u Haag Hadžić će biti sproveden u pritvor, gdje će čekati na prvo pojavljivanje pred sudom na kojem će se moći očitovati o optužnici, podsjeća se u izjavi.

Uhićenje Gorana Hadžića pozdravio je u srijedu i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek te glavni tajniik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

"Pozdravljam uhićenje Gorana Hadžića i čestitima srbijanskim vlastima na uhićenju zadnjeg bjegunca optuženog za ratne zločine. To je dobra vijesti iz perspektive pravde, stabilnosti u regiji i integracije Srbije u EU", kaže se u poruci Jerzya Buzeka.

Buzek dodaje da je Hadžićevo uhićenje nakon uhićenja Ratka Mladića "još jedan dokaz dobre suradnje Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju" te da je to "još jedan korak prema pomirenju u regiji i zajedničkoj budućnosti u EU-u".

Prije Buzeka, zajedničkom izjavom oglasili su se i ostali čelnici EU-a, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton, navodeći da je uhićenje Goran Hadžića kao pozitivan signal Europskoji uniji i susjedima Srbije.

20.07.2011. 15:26:00
http://metro-portal.hr/icty-i-vijece-europe-takodjer-pozdravili-uhicenje/61488/