Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2011. 16:18:00
DUGA RUKA PRAVDE

ICC razmišlja o podizanju optužnica protiv silovatelja u Libiji

Tužitelj Luis Moreno-Ocampo izjavio je da je blizu završetka istrage o silovanjima koja su provodile snage Moamera Gadafija dok su se borile protiv osmomjesečne pobune

Fotografija vijesti

Međunarodni kazneni sud mogao bi optužiti Abdulaha al-Senusija i druge osumnjičene za umiješanost u silovanja u Libiji za vrijeme sukoba ove godine, javlja Hina. Sensui je za vrijeme Gadafija bio šef obaviještajne službe.

ICC je već podignuo optužnicu protiv Senusija koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Tužitelj Luis Moreno-Ocampo izjavio je da je blizu završetka istrage o silovanjima koja su provodile snage Moamera Gadafija dok su se borile protiv osmomjesečne pobune.

"Završavam istragu o silovanjima; vidjet ćemo hoće li biti novih optužnica za iste ljude ili za nove ljude", rekao je Moreno-Ocamo za Reuters.

Ranije ovoga mjeseca on je kazao Vijeću sigurnosti UN-a da istražuje jesu li bivši libijski čelnik Moamer Gadafi, koji je ubijen u listopadu, i Senusi naredili masovna silovanja.

"Imamo naznake da je Senusi bio umiješan u organiziranje silovanja, ali ne i Saif", rekao je Moreno-Ocampo za Reuters misleći na Gadafijeva sina Saifa al-Islama, koji je također optužen za zločine protiv čovječnosti i koji je u bijegu.

Moreno-Ocampo je rekao novinarima u srijedu da je posljednji put kontaktirao sa Saifom al-Islamom prije dva tjedna.

09.11.2011. 16:18:00
http://metro-portal.hr/icc-razmislja-o-podiznju-optuznica-protiv-silovatelja-u-libiji/65302/