Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2008. 19:23:41

IAEA prihvatila sporazum o nadzoru indijskog nuklearnog programa

Nadzor 14 od 22 indijska reaktora

Predsjednik otvara sastanak vijeća guvernera IAEA
Predsjednik otvara sastanak vijeća guvernera IAEA (AFP)

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvatilo je u petak plan inspekcija indijskih civilnih nuklearnih postrojenja, što je ključni korak prema finalizaciji američko-indijskog sporazuma o nuklearnoj suradnji, kazali su diplomati.

Taj bi sporazum otvorio Indiji svjetsko tržište nuklearnih materijala i tehnologije za civilnu uporabu ali je istovremeno kontroverzan jer Indija, koja ima nuklearno oružje, nikada nije pristupila Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja.

Inspektori IAEA trebaju, između ostaloga, osigurati da ni jedan materijal iz indijskih civilnih postrojenja ne dospije u vojni program, koji ostaje izvan međunarodne kontrole.

Nadzor se odnosi na 14 od 22 reaktora, koji već postoje u Indiji ili se grade.

Indija sada još treba zatražiti od 45 zemalja opskrbljivača nuklearnom tehnologijom koje se sastaju 21. kolovoza u Beču da razmotre sporazum sa SAD-om, a potom i zeleno svjetlo američkog Kongresa.

Međutim, ta skupina 45 zemalja zabranjuje poslove u vezi nuklearne tehnologije sa zemljama koje nisu članice Sporazuma o neširenju.

Otkad je Indija 1974. testirala prvu nuklearnu bombu, SAD i druge države su s njom bojkotirale nuklearnu suradnju.

Poslije novih indijskih testova 1998., bojkotu se pridružio niz drugih zemalja, pa je Indija bila potpuno isključena s nuklearnog tržišta. (HINA)

01.08.2008. 19:23:41
http://metro-portal.hr/iaea-prihvatila-sporazum-o-nadzoru-indijskog-nuklearnog-programa/10502/