Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2010. 08:00:00
ŽIVOTINJSKA SLABOST

I životinje se drogiraju

Ljudi nisu jedini koji su slabi na konzumaciju droge, otkriveno je i da životinje prirodno teže opijatima

Pas
Pas (Shutterstock)

Postoje li životinje koje uzimaju drogu? Psihofarmakolog Ronald Siegel uvjeren je da u životinjskom svijetu postoji prirodna potreba za opijatima: "Istražili smo na tisuće slučajeva i uvjeren sam da životinje traže opijate. Pritom se najlakše opijaju zrelim voćem."

U Africi je tako poznat slučaj marula drveta koje se u određenim dijelovima godine pretvara u "kafiće" za slonove, majmune i druge stanovnike savane. Životinje ne privlači samo voće puno alkohola nego i ličinke koje se nalaze ispod kore drveta.

>>Životinje mogu predvidjeti potrese

"Otkrili smo pčele koje su ovisne o jednom specifičnom nektaru orhideje, ptice koje lete kao u transu nakon što se najedu otrovnih bobica te mačke koje se igraju s imaginarnim predmetima nakon što su snifale valerijanu (baldrijan)", tvrdi Siegel koji godinama proučava konzumaciju droge u životinjskom svijetu.

Upravo su životinje ljudima često pokazivale put do prirodnih opijata. Biljka kave je tako otkrivena nakon što su pastiri primijetili neobično ponašanje svojih koza koje su žvakale listove kave. 

18.09.2010. 08:00:00
http://metro-portal.hr/i-zivotinje-se-drogiraju/48182/