Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2013. 10:31:00
SAMO UMJERENO

I superhrana može biti štetna za vaše zdravlje

Hrana koju se cijeni zbog njezinih pozitivnih učinaka na zdravlje može također djelovati i štetno, navode američki istraživači

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Otkrili su kako mediteranska prehrana može žrtvama srčanog udara čak i povećati rizik od tog problema. Pogledajte koja superhrana nije bezuvjetno dobra.

Grejp- ovo voće sadrži naringenin, koji balansira šećer u krvi i pomaže spriječiti metabolički sindrom, koji inače prethodi dijabetesu, tako što potiče jetru da sagorijeva višak masnoća. No grejp također može povećati nivo estrogena. Starije žene koje konzumiraju četvrtinu grejpa dnevno mogu povećati šanse za razvojem raka dojke za 30 posto. 250 mililitara soka od ovog voća doista ima pozitivan učinak na zdravlje, no sve preko litre ili dva grejpfruta dnevno treba izbjegavati.

Kurkuma - uz to što olakšava sindrom iritabilnog crijeva, štiti jetru te pomaže probavu masnoća, kurkumin, aktivna komponenta u ovom začinu, ima i protutumorne efekte. I dok su umjerene količine korisne, konzumiranje više od 100 mg začina dnevno može dovesti do grčeva u trbuhu. Kurkuma može također prorijediti krv, stoga izbjegavajte veće količine ako imate probleme s krvarenjem ili planirate operaciju.

Soja - može se pronaći u 60 posto tvornički prerađene hrane. Sjeme se također koristi kako bi se napravili proizvodi poput tofua, sosa ili mlijeka od soje. S manje zasičenih masnih kiselina od mesa i visokim nivoom omega-3 masnih kiselina, neprerađena soja sadrži svih 7 esencijalnih aminokiselina nužnih za normalno funkcioniranje organizma. S druge strane, soja sadrži velike količine kemikalija koje mogu utjecati na probavu bjelančevina, blokirati apsorpciju minerala i metabolizam generalno. Također sadrži visoki nivo kemikalija genistena i daidzeina, koji imitiraju hormon estrogen te mogu utjecati na plodnost.

Čili - kapsaicin, kemikalija iz začina na bazi čilija, olakšava bol i potiče bolju cirkulaciju krvi, a pomaže i u borbi protiv tumora. No ljudi koji jedu jednu čili papričicu dnevno imaju 15 posto veći rizik od raka želuca, navodi studija koju je provelo Sveučilište Yale.

Riblje ulje - losos, skuša i sardina prepuni su omega-3 kiselina, koje sprječavaju srčane bolesti i pomažu rad mozga. No riblje ulje također može povećati rizik od dijabetesa. Pesticidi koji se pronalaze u moru, a koji se skupljaju u masnom tkivu mogu imati glavnu ulogu u razvoju bolesti ograničavajući mogućnost proizvodnje inzulina. Studije na životinjama pokazale su da ovi tipovi toksina u maternici mogu uzrokovati pretilost u kasnijoj životnoj dobi.

>> Najzdravije namirnice najzdravijih kuhinja na svijetu

>> Top 6 lijekova koje dugujemo prirodi

>> Čudotvorna brokula

18.03.2013. 10:31:00
http://metro-portal.hr/i-superhrana-moze-biti-stetna-za-vase-zdravlje/42613/