Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2012. 15:34:52
KREDITNI REJTING

I Standard & Poor's ostavio hrvatski rejting nepromijenjenim

Rejting koji je S&P zadržao za Hrvatsku predstavlja najnižu kategoriju rejtinga za koju ta agencija još preporučuje ulaganja

Fotografija vijesti

Nakon što je početkom prošlog mjeseca agencija Fitch potvrdila svoj važeći kreditni rejting Hrvatske, isto je učinila i agencija Standard & Poor's (S&P), potvrdivši kako našoj zemlji ostaje rejting BBB-/A-3, ali i upozorila kako je prognoza negativna, prenosi Hina.

Po mišljenju te agencije, izazovi vezani uz konkurentnost ograničavaju potencijal hrvatskog gospodarskog rasta. Posljedica je to dijelom rigidnog tržišta rada i velikog javnog sektora koji oboje doprinose tvrdokornim deficitima u bilanci plaćanja. Ipak, čini se da je nova Vlada predana ubrzavanju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, za što očekujemo da će pomoći poboljšanju izgleda za rast hrvatskog gospodarstva, navode iz agencije Standard & Poor's.

Pritom napominju da negativna prognoza odražava procjenu agencije da postoji 33 posto šanse za snižavanjem rejtinga Hrvatskoj tijekom iduće godine, ukoliko obujam i tempo provedbe reformskih napora, posebice vezanih uz tržište rada i javni sektor, neće biti dovoljni da osiguraju održivi gospodarski rast.

Ocjena transfera i konvertibilnosti ostaje nepromijenjena, u visini 'BBB+', objavio je u današnjem priopćenju Standard & Poor's.

Rejting koji je S&P zadržao za Hrvatsku predstavlja najnižu kategoriju rejtinga za koju ta agencija još preporučuje ulaganja.

I agencija Fitch početkom ožujka potvrdila je svoj važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti na 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti na 'BBB' uz negativnu prognozu. Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa.

03.04.2012. 15:34:52
http://metro-portal.hr/i-standard-and-poors-ostavio-hrvatski-rejting-nepromijenjenim/69721/