Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2021. 11:31:00
BRAVO

I Philips u zelenoj koaliciji

Projekt je jedan od 8 pilot projekata financiranih od strane PREVENT Waste Alliance, platforme za razmjenu i međunarodnu suradnju čiji je cilj smanjiti otpad, eliminirati zagađivače i ponovnu upotrebu resursa

Što manje otpada
Što manje otpada (Arhiva)

MMD, vodeći stručnjak za monitore i licencirani partner za Philips monitors, najavljuje sljedeću prekretnicu na putu prema održivoj tehnologiji monitora. Philips monitors surađuje s Closing the Loop, globalnim pružateljem usluga ekološke nabave i TCO Development organizacijom koja stoji iza vodećeg svjetskog TCO certifikata IT održivosti, u pilot projektu za održivo smanjenje otpada monitora.

Ovaj projekt je jedan od 8 pilot projekata financiranih od strane PREVENT Waste Alliance-a, platforme za razmjenu i međunarodnu suradnju čiji je cilj smanjiti otpad, eliminirati zagađivače i maksimizirati ponovnu upotrebu resursa. Ovim pilot-projektom Philips monitors podupire proširivanje certificiranog rješenja koje elektroniku čini neutralnim otpadom koji uključuje monitore, postavljajući nove standarde u industriji s obzirom na rast potražnje za ekološkom nabavom. 

Elektronički otpad (e-otpad) jedan je od najhitnijih izazova s kojima se današnje društvo suočava. Prema izvješću Platforme za ubrzavanje cirkularnog gospodarstva (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, godišnje se generira približno 50 milijuna tona e-otpada koji se uglavnom isporučuje u Afriku ili na druga tržišta u nastajanju. Osim toga, značajan broj rabljenih monitora šalje se u Afriku za daljnju upotrebu. U Africi se većina e-otpada ne reciklira pravilno zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Zbog malih ugradbenih pločica te kemikalija poput olova i žive, računalni su monitori smatrani problematičnim faktorom recikliranja i kružne ekonomije. Posljedično, jedan se uzrok nameće kao ključan u problemima zbrinjavanja otpada: u pravilnom zbrinjavanju otpada ne postoji zarada.

Puneći odlagališta otpada, odbačeni monitori predstavljaju značajan rizik ljudskom zdravlju, kao i okolišu. Oslobođeni otrovni spojevi i kemikalije truju podzemne vode, čime ugrožavaju morski život i okolno tlo. Pretjerana izloženost visokoj vrućini i suncu rezultira daljnjim isparavanjem kemikalija, koje zatim zagađuju zrak i narušavaju stanje atmosfere. Uz veliki porast potrošnje elektronike, učinkovita rješenja zbrinjavanja elektroničkog otpada su nužno potrebna.

Philips monitors: suočavanje s izazovom kompenzacije otpada

Uz Closing the Loop (CTL) i TCO Development, Philips monitors radi na održivim koracima u borbi s elektroničkim otpadom. Kroz ECoN pilot projekt Philips monitors podržava CTL i koaliciju međunarodnih partnera kao što su istraživački institut Öko-Institute e.V. te lokalni nigerijski partneri Verde Impacto, Hinckley Recycling i SRADev, šireći dokazanu shemu kompenzacije otpada, uz proširenje certifika TCO Certified Edge, E-waste compensated. Projekt je financiran od strane PREVENT Waste Alliance-a, inicijative Njemačkog Federalnog Ministarstva za Ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

Kompenzacija otpada zatvara krug životnog ciklusa elektronike - za dodatak na cijenu novog elektroničkog proizvoda, CTL u suradnji s lokalnim partnerima radi na sigurnom prikupljanju i zbrinjavanju otpada. Sakupljeni otpad preusmjerava se u proizvodnju novih, neutralnih uređaja. Kako bi u kompenzacijsku shemu uključili monitore, CTL i Philips monitors surađuju s njemačkim German Öko-Institutom, vodećom, neovisnom organizacijom za istraživanje okoliša i konzultacije, u svrhu potvrđivanja ovog procesa. CTL osigurava mogućnost praćenja, isporuku i sigurno zbrinjavanje sakupljenog otpada, dok Öko-Institut stavlja fokus na okolišne i društvene rizike, osiguravajući kvalitetnu uslugu.

Naš se svijet mijenja ubrzanim tempom - u pogledu tehnologije, ali i okoliša. S ECoN projektom, obvezujemo se suočiti s jednim od najvećih izazova tehnološke industrije i podržavamo pilot projekt koji nastoji adresirati taj problem - ne samo smanjujući količinu otpada već i utemeljiti certificirani proces - postavljanje novih standarda održivosti za industriju monitora, " izjavio je Stefan van Sabben, globalni stariji menadžer za CSR i održivost u MMD, Philips monitors.

"Jako smo uzbuđeni zbog suradnje s Philips monitors kako bismo potvrdili da smanjenje količine elektroničkog otpada ima poslovni, ekološki i društveni smisao. Sjajno je biti u mogućnosti surađivati s partnerom koji dijeli našu motivaciju za promjenom našeg planeta na bolje i spreman je 'dugoročno poslovanje' podići na višu razinu svojim angažmanom na pilot projektu ECoN-a, financiranjem legalnog i odgovornog prikupljanja i postupanja s e-otpadom u zemljama u razvoju. S Philips monitors uz nas, sigurni smo da će proširenje kompenzacije otpada biti uspješno. " rekao je Joost de Kluijver, osnivač i izvršni direktor CTL-a.

Koncept naknade za otpad postala je norma za javne nabave i priznat je kao ekološko ili "otpadno neutralno" rješenje za nabavu telefona, prijenosnih računala i tableta. U posljednjih osam godina CTL je spriječio da više od 3 milijuna mobilnih telefona završi na smetlištima tako što su sigurno sakupljeni i reciklirani što je pomoglo 2,000 ljudi da osiguraju dodatni prihod sigurnim zaposlenjem.

Stranica pilot projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ovaj projekt financira Savez za sprječavanje otpada, inicijativa njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ). Više informacija: https://prevent-waste.net/en/

Saznaj više o Philips ekološkim monitorima: https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors

01.10.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/i-philips-u-zelenoj-koaliciji/134419/