Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2016. 10:14:00
RECENZIJA

i.Onik i545 – smartphone za svaki džep

i.Onik i545 odlikuje se upravo onim karakteristikama koje bismo očekivali od njemačkog proizvoda – pouzdanošću i kvalitetom

i.Onik i545
i.Onik i545 (Metro)

i.Onik i545 jedan je od prvih modela koje je ova njemačka tvrtka predstavila na hrvatskom tržištu putem distributera Global Distribution FZE, a nakon što smo imali priliku testirati ovaj model, jasno nam i zašto je to tako.

Naime, i.Onik i545 pravi je predstavnik njemačke filozofije pouzdanosti i kvalitete koja se desetljećima razvija u svim granama proizvodnje. Jednostavan, klasičan dizajn koji istovremeno podsjeća na nešto što ste već vidjeli, no ujedno ima i neke svoje specifičnosti koje ga izdvajaju iz mora sličnih smartphona osvojit će vas na prvi pogled.

Radi se o uređaju sa zaslonom od 5 inča opremljenim s 1 GB RAMa, dodatnom memorijom od 8GB i baterijom od 1800 mAh. Prednja kamera ima 2, a zadnja 5MP. Procesor MediaTek MT6582 s četiri Cortex A7 jezgre na taktu od 1.3 Ghz ima dovoljno snage za sve potrebe korisnika.

Prvi dojam kad uređaj izvadite iz kutije i uzmete ga u ruku odaje da se radi o kvalitetnoj plastici, elegantno zaobljenih rubova - dobro leži u ruci i nema bojazni da će vam skliznuti, a ujedno je veličinom prilagođen držanju u jednoj ruci.

Nakon što ga upalite donjom tipkom na desnom rubu, pokazat će vam se slika koja je bolja nego što bi se očekivalo od uređaja ovog cjenovnog razreda - IPS LCD rezolucije 1280 x 720 podržava HD besprijekorno, što smo se ubrzo uvjerili nakon pregleda nekoliko snimki visoke kvalitete koje obično koristimo za ovakva testiranja. Nije zanemariva niti činjenica da su kutovi gledanja vrlo široki, što je u nekim situacijama dobrodošla karakteristika.

Boje su žive, snažne i uvjerljive, a gore navedeni procesor nema poteškoća pri reprodukciji, što na je naročito razveselilo - gledanje omiljenih filmova ili serija u trenucima dosade upravo je postalo vrlo izvjesno.

Prva stvar, kao i uvijek, izlazak je u grad s novim uređajem kako bismo provjerili spajanje na WiFi hotspotove po kafićima, a prošlo je glatko i bez problema - cjelodnevni posao obilaženja presica uz nezaobilazne kave u pauzama baterija je izdržala, a spajanja na WiFi bila su brza i besprijekorna, štoviše, poslalo se i nekoliko fotki u redakciju.

Kad smo već kod fotki, kamera je još jedna stvar koja nam je ugrijala srce. Unatoč "malih" 5 megapiksela, pokazalo se da se s njom mogu napraviti kvalitetne fotografije koje zadovoljavaju naše kriterije i potrebe - kao i kod većine kamera na smartphonima mali je problem prelazak iz svjetla u sjenu, no pri jednoličnom osvjetljenju, bez obzira na jačinu, dobivaju se jasne i oštre fotografije prilično zadovoljavajućih boja. Sve u svemu, ako pri ruci nemate fotoaparat, nema straha - vaše će fotke biti sasvim u redu, a i ljubiteljima selfieja prednja će kamera od 2MP napraviti dovoljno dobre fotke da mogu bez problema na društvene mreže.

Možda bi neki prigovorili odabiru operativnog sustava, jer Android KitKat 4.4 jest pomalo zastario, no u ovom slučaju to bi bilo neopravdano - i.onik se odlučio za gotovo potpuno čist Googleov Android bez i jednog traga bloatwarea koji bi usporavao uređaj, a dodatni video player s velikim izborom codeca već nas je razveselio brzinom i kvalitetom reprodukcije.

Skinuli smo i omiljeni e-čitač kako bismo provjerili njegov rad koji je bio jednako besprijekoran, pa će i ljubitelji čitanja "na struju" doći na svoje - svjetlina ekrana može se fino podesiti za čitanje u raznih jačinama osvjetljenja.

Ukratko, redakcija je digla palac gore za ovaj model - radi se o pouzdanom i kvalitetnom uređaju koji će i malo zahtjevnije korisnike iznenaditi svojim dobrim radom, a kad se u obzir uzme i cijena od prosječno 700-tinjak kuna, dobivamo snažnog kandidata za BestBuy, jer odnos cijene i kvalitete daleko nadmašuje bilo koji uređaj sličnog, pa i nešto višeg cjenovnog ranga.

Preporuka - trebate li pouzdan mobitel i ne patite od marki - i.Onik i545 pravi je odabir za vas!

Specifikacije uređaja:

Dimenzije:149 x 71 x 9 mm
Masa: 160 grama
Zaslon: 5.0″ IPS LCD 1280 x 720, 294 ppi
SoC: MediaTek MT6582
CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,3 GHz
RAM: 1 GB
Interna memorija: 8 GB
Micro SD: Da
Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth
OS: Android 4.4 KitKat
Kamera: 5 MP/1080p
Prednja kamera: 2 MP
Baterija: 1800 mAh

i.Onik i545 možete kupiti u prodavaonicama Links, Instar Informatika, Tia mobiteli, Emmezeta i ostalim boljim specijaliziranim trgovinama .

13.05.2016. 10:14:00
http://metro-portal.hr/i-onik-i545-smartphone-za-svaki-dzep/98107/