Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2011. 07:46:00
ROMANTIČNO ZAVOĐENJE

I kukci mogu biti uljudni jedni prema drugima

Pokazalo se da čak i mužjaci sićušnih kukaca koje ne možemo smatrati pametnima i nježnima, mogu biti uglađeni i zaštitnički raspoloženi prema ženki

Fotografija vijesti

Studija objavljena u Velikoj Britaniji pokazala je kako kukci poljskog šturka puštaju svoju partnericu da prije njih uđe u rupu u zemlji, čime se izlažu opasnosti da ih proguta neki grabežljivac, piše Hina.

Te su informacije otkrivene pomoću nekoliko infracrvenih videokamera postavljenih u rupama pod zemljom u kojima te životinje žive, i na njihovu ulazu.

Istraživači sa sveučilišta Exetera, čije je radove objavio američki časopis Current Biology na svojoj internetskoj stranici, proučili su više od 200.000 sati materijala snimljena u dvije zadnje sezone parenja tih šturaka (Gryllus campestri).

"Većina ljudi misli da je uglađenost isključivo ljudska osobina na neki način povezana s naobrazbom, razumom i osjećajima", ističe Rolando Rodriguez-Munoz s Exetera, jedan od autora studije.

"Pokazali smo da čak i mužjaci sićušnih kukaca koje ne možemo smatrati pametnima i nježnima, mogu biti uglađeni i zaštitnički raspoloženi prema ženki", dodaje.

Te spoznaje govore, po njegovoj ocjeni, da uljudnost može imati i druge pobude, osim ljubaznosti i finoće.

Munoz ističe da takvo ponašanje nije u skladu s onime što su sve dosad tvrdili neki znanstvenici, naime da su mužjaci šturka općenito grubi prema ženkama jer ih žele spriječili da se pare s drugim.

Ovo istraživanje otkriva da njihova agresivnost ima zapravo zaštitničku ulogu: štiteći ženke oni s njima provode više vremena, što im omogućuje da imaju brojnije potomstvo.

"Čini se da je zaštita ženke njihova glavna zadaća", potvrdio je i Tom Trequenza, koautor studije.

07.10.2011. 07:46:00
http://metro-portal.hr/i-kukci-mogu-biti-uljudni-jedni-prema-drugima/64055/