Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2014. 16:07:00
TRADICIJA

I kineska medicina je medicina

Dobiti termin kod kineskog terapeuta postaje sve teže, no, usprkos tome, u Njemačkoj stručnjaci tradicionalne kineske medicine nisu priznati kao liječnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Brza dijagnoza glasi: vruća jetra, suhe oči, prejak „yang". Tko god se, primjerice zbog bolova u rukama, za pomoć obrati specijalistu tradicionalne kineske medicine, mora biti spreman na ovakve misteriozne dijagnoze. Kao terapija ne prepisuju se recepti za lijekove, već se postavljaju igle i miješaju trave.

Za pacijente navikle na zapadnu medicinu, ovo u početku može biti jako čudno, budući da im je poznat analitički i tehnologizirani pristup liječnika. Uzorak krvi za laboratorij, stetoskop za slušanje pluća i po mogućnosti EKG - tako se najčešće pokušava otkriti uzrok bolesti. No, upravo se po tome razlikuju ove dvije medicinske škole. Suvremena zapadna medicina pokušava pronaći uzroke i objasniti ih znanstvenim sredstvima.

Kineska tradicionalna medicina ide sasvim drugim putem. Ne traže se objašnjenja, dovoljno je da je određeni tretman potvrđen korištenjem kroz stoljeća. Pristup se temelji na osobnom stanju pacijenta ili na simptomima koji s aktualnom bolesti zapravo nemaju veze. Zato se mnogi pacijenti koje je zapadna medicina proglasila neizlječivima, okreću kineskim liječnicima.

Velika potražnja u Njemačkoj

Dugo su u Njemačkoj postojale sumnje u djelotvornost nepoznatih i zastarjelih metoda. No, danas se one sve više primjenjuju. Od 2007. liječenje akupunkturom pokrivaju mnoge osiguravajuće kuće. 2012. Njemačka je uvezla kineskih lijekova u vrijednosti od 57 milijuna eura, te je zauzela drugo mjesto među zapadnim industrijaliziranim zemljama prema kriteriju tog specifičnog uvoza. Jedino su Sjedinjene Američke Države u zemlju dovukle više kineskog ljekovitog bilja i tableta.

Nedavno je farmaceutski div Bayer najavio kako će preuzeti kinesku tvrtku Dihon Pharmaceutical koja proizvodi preparate na bazi bilja. Potencijal ove industrije izuzetno je snažan i prepoznat. Ovaj biznis već dugo donosi profit i najvećima u branši.

Znanost je rezervirana

No, mnogi zapadni stručnjaci još uvijek opovrgavaju djelovanje brojnih metoda tradicionalne kineske medicine, budući da one često jednostavno nisu dokazive znanstvenim putem. Zbog toga kineski terapeuti koji rade po tradicionalnim metodama, u Njemačkoj nisu priznati kao liječnici. Oni koji ipak žele raditi, to smiju činiti isključivo kao alternativni iscjelitelji.

Prema časopisu „Science", samo jedan biljni ekstrakt može sadržavati više od 1000 aktivnih sastojaka koji mogu djelovati na ljudsko tijelo, ali i međusobno. U svakom slučaju, pokazalo se da taj pristup djeluje. A o tome svjedoči iskustvo dugo više od 2000 godina. I upravo se po tome kineska medicina najviše razlikuje od relativno nove, zapadne, koja pak provodi sustavna istraživanja kako bi riješila ovakve zagonetke.

Važan je rezultat

U Kini se istina traži u činjenicama. Sukladno famoznoj rečenici kineskog reformatora Denga Xiaopinga: „Nije važno je li mačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe" - ovdje je važan samo rezultat. Pacijenti kineskih terapeuta pojma nemaju o tome kako će bočica zeleno-smeđe smrdljive biljne tinkture njihovo tijelo vratiti u balans. A liječnici svoje znanje nerado dijele.

Posve drugačije funkcionira proces odobravanja lijekova u Njemačkoj. Prije nego što određeni lijek stigne na police ljekarni, mora proći kroz dugogodišnji proces ispitivanja, studija, testova i laboratorijskih ispitivanja. Tako nema nejasnoća o mogućim rizicima i nuspojavama i o njima se svatko može informirati.

Dva načina, jedan cilj

No, koliko god različiti bili pristupi suvremene zapadne i tradicionalne kineske medicine, obje imaju isti cilj: oporavak ljudi. Riječ je o različitim filozofijama, o različitim načinima liječenja. Zašto mi na Zapadu ne bismo koristili te prednosti? Ostaje nejasno zašto su kineski liječnici u Njemačkoj diskriminirani, iako često postižu bolje rezultate liječenja od svojih zapadnih kolega - ali različitim metodama.

Ovdje ne govorimo o šarlatanima, već o iskusnim specijalistima koji su prošli kvalitenu izobrazbu. Kineska medicina počiva na iskustvu od 2000 godina. Nije li stoga pomalo arogantno to što Zapad i u ovoj priči pokušava sam odrediti pravila igre?

Piše: Frank Sieren/Petra Švarc/DW
28.03.2014. 16:07:00
http://metro-portal.hr/i-kineska-medicina-je-medicina/84085/