Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2011. 14:10:00
OPĆA SOLIDARIZACIJA

I japanske jakuze pomažu žrtvama

Tone i tone humanitarne pomoći dostavljene su žrtvama japanskog katastrofalnog potresa i tsunamija iz podzemlja japanskog društva

Fotografija vijesti

Jakuze neprekidno kamionima iz Tokija i Kobea šalju hranu, vodu, lijekove, higijenske potrepštine i ostalo u evakuacijske centre na sjeveroistoku zemlje, području u kojem je poginulo i nestalo najmanje 27.000 ljudi, prenosi Hina. Jakuze su poznatije po zgrtanju novca na ilegalan način, poput iznuđivanja, kockanja, prostitucije i pornografije, kao i po opjevanim tetovažama koje pokrivaju gotovo cijelo tijelo. Ali, katastrofa je pokazala i drugo lice jakuza. Pokazalo se da u ovakvim nesrećama djeluju vrlo brzo, učinkovito i bez buke oko toga.

Kao i u slučaju razornog potresa u Kobeu 1995. godine, jakuze su prvi pomogli žrtvama. Za razliku od vladinih institucija, na terenu su bili brži i organiziraniji, pa ne čudi i da su se sada pokazali učinkovitijima. Prema Jakeu Adelsteinu, stručnjaku za jakuze koji živi u Tokiju i piše dvije knjige o japanskim kriminalnim organizacijama, jakuze su od 11. ožujka dostavile pomoć žrtvama u vrijednosti od 500.000 dolara.

"Njihova dobrotvornost proizlazi iz 'ninkyo' kodeksa koji cijeni pravdu i osjećaj dužnosti prema onima koji pate. U nedaćama poput potresa, novac ide tamo gdje su gladna usta", objasnio je Adelstein. Tvrdi također da između policije i jakuza postoji neslužbeni dogovor da će se takve akcije tolerirati, ali da jakuze za to neće tražiti javno priznanje. "Ono što traže je osjećaj samozadovoljstva. To nije za novac već za ponos", kazao je Atsushi Mizoguchi, pisac i sin bivšeg šefa jakuza.

Neki pak smatraju da se jakuze pokušavaju pozicionirati kako bi dobili vrijedne građevinske ugovore u razdoblju obnove zemlje, no oni to odbacuju. Tvrde da su njihovi osjećaji iskreni te da su vladine institucije prespore. U Japanu djeluje oko 80.000 jakuza. Vjeruje se da su u pomoći žrtvama najagilniji bili Sumiyoshi-kai i Inakawai-kai, druga i treća najsnažnija skupina organiziranog kriminala.


 

25.03.2011. 14:10:00
http://metro-portal.hr/i-japanske-jakuze-takodjer-pomazu-zrtvama/56943/