Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2009. 15:54:14
STJEPAN MESIĆ:

I Glavaš podliježe proceduri o oduzimanju odlikovanja

Slučaj Glavaš aktualan je tek dva dana pa još treba vidjeti kako će se stvari razvijati, izjavio je predsjednik Mesić.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas, upitan hoće li oduzeti odlikovanja umirovljenom generalu Branimiru Glavašu, da je Glavašev slučaj aktualan tek dva dana, a da sve podliježe proceduri, pa tako i taj slučaj.

Mesić je nakon susreta s članovima Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata novinarima rekao kako ga "prozivaju" jer je generalu Zagorcu oduzeo odlikovanja, a presuda još nije bila pravomoćna.

"Njemu su odlikovanja oduzeta zato što nije poštivao pravosudne institucije ove zemlje, a 'slučaj Glavaš' je tek sada u proceduri i svima onima koji ne poštuju hrvatske institucije dogodit će se isto. Prema tome, vidjet ćemo, to je sada tek dva dana da je aktualna ova tema", rekao je Mesić.

Upitan u kojoj je fazi potpisivanje međunarodnog sporazuma o izručivanju i dvojnom državljanstvu s BiH, Mesić je podsjetio da Hrvatska ne može izručivati svoje državljane drugim zemljama, te da se to prvenstveno treba riješiti Ustavom, a "onda i međusobnim sporazumom između jedne i druge zemlje". "Sada imamo interesantnu logiku, da možemo izručiti građanina druge zemlje koji ima dvojno državljanstvo, ali uz uvjet da se on s tim složi. Pa ne bi on pobjegao da se s tim slaže", prokomentirao je predsjednik i ustvrdio da je to pitanje potrebno riješiti Ustavom, a potom i međudržavnim sporazumom.

Upitan da prokomentira činjenicu da se u proračunu našlo novca za besplatne udžbenike, Mesić je rekao kako je njegovo mišljenje da se mora utvrditi socijalni cenzus po kojem se nekome kupuju knjige. "Kupovati nekome tko ima 100 tisuća kuna mjesečno i onome tko ima 1.500, za mene nema logike. Mislim da se mora voditi računa o svakoj kuni, svakom milijunu i u tom smislu treba biti jedan sinkronizirani pristup", rekao je.

Govoreći o današnjem štrajku prosvjetnih radnika, te najavljenim štrajkovima idućih dana, Mesić je rekao kako je to demokratski institut javnog izražavanja prijedloga svome partneru. To je slanje poruke i "jedan demokratski institut koji ne mora biti svakome prihvatljiv, ali zato je to poruka na temelju koje se može pregovarati", ustvrdio je Mesić.

Zamoljen da prokomentira ocjene saborskog zastupnika Andrije Hebranga koji je, vezano uz slučaj nabavke kamiona 2004., ustvrdio da su optužbe na račun tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića došle iz političkih krugova, Mesić je rekao kako je to "otprilike ispalo" po onoj iz turskog vremena 'kadija tuži, kadija sudi'. "Očito da je gospodin Hebrang jači od istine", rekao je Mesić i dodao da Hebrang misli kako mu jedan glas više u jednom krnjem povjerenstvu daje pravo na istinu.

"Ne, jer povjerenstvo mora zasjedati u svom punom sastavu", rekao je Mesić i dodao da je to "tako u demokraciji". "Demokracija znači proceduru. Bez procedure nema demokracije i upravo ovo što se događa dokaz je da mi nismo još do kraja pravna država", ocijenio je Mesić i naglasio da u konkretnom slučaju on već četiri i pol godine pokreće stvari, "nikakvi mediji".

"Mediji me zaobilaze, oni i ne prenose ono što ja kažem, kao što ni ovo neće biti preneseno. U to sam siguran", rekao je Mesić i ponovio kako se radi o tome da je vojska tražila vojne kamione, da je raspisan natječaj na koji su se javile pojedine tvrtke, da je natječaj zaključen, a nakon nekog vremena, kaže, "donosi se odluka da se poništava natječaj jer MORH nema novaca".

"A nakon toga donosi se odluka, dakle dan nakon što je poništen natječaj, da se kupuju kamioni od jedne treće firme i sve se plaća avansom. Dakle, jučer nema novaca, a sutra se plaća avansom", rekao je predsjednik rekavši kako je za njega "to jedna notorna prevara".

"I meni ne treba Andrija Hebrang, ne treba mi državni revizor, nitko mi ne treba govoriti postoji li ovdje razlog za odgovornost. Ja ne kažem ni da je kažnjivo djelo, ja samo kažem - postoji razloga da se utvrdi nečija odgovornost. Jer, ako danas nema novaca, a sutra se plaća avansom za mene je to sve sasvim jasno", dodao je.

Prokomentirao je pritom i tvrdnje "da su se ta sredstva morala potrošiti jer je bio kraj godine, pa bi se inače vraćale u proračun" i upitao "vraća li se to u finski proračun, albanski, ili hrvatski. "Pa ja mislim da nije zgorega da, ako se nešto ne potroši, da se vrati u budžet. Što se tiče mog ureda, svake godine sredstva koja ne potrošimo, mi vraćamo u budžet", rekao je Mesić.

Mesića su, uz brojne članove, u Udruzi branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata primili predsjednik Dino Anić i dopredsjednik Željko Jakobčić i pritom mu uručili Povelju bojnik Alfred Hill.

Udruga broji preko tri tisuće članova s ograncima u više županija, a u planu imaju izgradnju prvog Doma umirovljenika za populaciju branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 15:54:14
http://metro-portal.hr/i-glavas-podlijeze-proceduri/17729/