Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2012. 11:29:03
SLAST PRIJE PAMETI

I francuski se predsjednik bori za guščju jetru

Hoće li se ovao boriti Josipović za zaštitu kolinja, vidjet ćemo

Guske u Francuskoj mogu nakratko odahnuti

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je branio guščju jetru u ratu koji Francuska vodi s anglosaksonskim lobijima koji se u ime dobrobiti životinja bore protiv šopanja gusaka. "Francuski uzgajivači uložili su velike napore u poštivanju normi i svih uvjeta koje im je odredila Europa za dobrobit životinja", naglasio je francuski predsjednik tijekom posjeta farmi u Monlezunu, na jugozapadu Francuske, gdje se bave proizvodnjom guščje jetre.

Hollande je istaknuo da se u Francuskoj konzumira gotovo cijela francuska proizvodnja, ali i da on neće dozvoliti da se izvoz dovede u pitanje posebice u neke zemlje Sjedinjenih Država, aludirajući na Kaliforniju. Zakonom je u Kaliforniji od 1. srpnja zabranjena proizvodnja i prodaja guščje jetre.

"Ne može se zabraniti slobodna trgovina i spriječiti isporuka dobrog proizvoda poput guščje jetre. Ako bude potrebno donijet ću vlastima te zemlje toliko guščje jetre koliko bude potrebno", rekao je šef države i priznao da u raspravi s Amerikancima raspolaže samo svojom snagom uvjeravanja. Hollande je zaključio da se ne može zabraniti izvoz jednog proizvoda ako su se tijekom njegove proizvodnje poštivali zdravstveni propisi i mjere za dobrobit životinja.

29.07.2012. 11:29:03
http://metro-portal.hr/i-francuski-se-predsjednik-bori-za-guscju-jetru/72931/