Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2013. 09:32:00
AKO STE PLANIRALI ...

I Francuska privremeno zatvorila vrata radnicima iz RH

Francuska je uvela dvogodišnje ograničenje za hrvatske radnike koji žele raditi na francuskom tržištu rada

Hrvati, stop!
Hrvati, stop! (Arhiva)

'To su prijelazne mjere i one će završiti, što se tiče Hrvatske, najranije 30. lipnja 2015. Prijelazno razdoblje moći će se produžiti za tri godine, do 30. lipnja 2018. a zatim eventualno za još maksimalno dvije godine, ako to bude zahtijevalo stanje s brojem nezaposlenih u Francuskoj', stoji na stranici.

Dosad je devet zemalja EU-a objavilo ograničenja hrvatskim radnicima - Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska i Luksemburg.

Dvanaest ih je potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Portugal, Poljska, Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli '2+3+2', što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

03.07.2013. 09:32:00
http://metro-portal.hr/i-francuska-privremeno-zatvorila-vrata-radnicima-iz-rh/79084/