Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2008. 21:52:03

I feministkinje mogu voljeti ‘Seks i grad’

Unatoč brojnim kritikama, popularna serija opisuje iskrenu prirodu i važnost ženskog prijateljstva

Fotografija vijesti

Za neke je ‘Seks i grad’ bio osvježavajuća priča o prijateljstvu i seksualnoj slobodi. Za druge, pak, orgija konzumerizma i trivijalnosti. Sada, kada se film počeo prikazivati u našim kinima, možemo postaviti pitanje je li istoimena serija bila dobra ili loša za žene. Ako su vam bliski motivi ‘Seksa i grada’, scene će vam biti odmah poznate: žena, kolumnistica u nekom časopisu, koja radi iz svog stana i piše na svom laptopu. Doduše, nikada ne vidimo kako Carrie Bradshaw zaista piše svoju dugačku kolumnu i muči sepišući je. Je li zaista moguće da se netko naziva feminstkinjom, a istodobno voli ‘Seks i grad’? Originalna serija od 94 nastavka emitirala se od 1998. do 2004. godine, serija je o ženama i za žene nastala iz pera Candace Bushnell koja je svojedobno pisala kolumnu u New York Observeru i poslije napisala knjigu.

Četiri tipa

Četiri glavne protagonistice čak i predstavljaju samosvjesne žene različitih arhetipova ženstvenosti. Charlotte je konzervativna, romantična, pomalo naivna žena, koja traži pravog muškarca, odnosno supruga. Samantha je pak, uspješna, radišna, neovisna žena koja više vjeruje u seks nego u ljubav. Miranda je pametna odvjetnica. A u središtu, pokušavajući balansirati između svojih prijateljica, je Carrie - jednako idealistična kao Charlotte, glamurozna kao Samantha i opora poput Mirande. Tema   i radnja svake epizode uokvirena je pitanjem koje postavlja Carrie u svojim tjednim kolumnama u izmišljenim novinama New York Star i uključuje sve, od eksperimentiranja sa ženama do raka dojke i izazovima koje donose majčinstvo i karijera.

I unatoč brojnim nagradama i činjenici da je ‘Seks i grad’ zaista donio nešto za mainstream televiziju, nije odmah prihvaćena od strane feministkinja. To je djelomično zbog činjenice da je riječ o seriji o ženama i govori o njihovoj opsesiji muškarcima. Kao što se Miranda, lik koji sebe smatra feminstkinjom zapitala u jednoj epizodi: ‘Kako je moguće da četiri tako pametne žene ne mogu pričati ni o čemu osim muškarcima?’. S obzirom na to da je primarna namjera ‘Seksa i grada’ bila istražiti kako je biti slobodna heteroseksualka u svojim tridesetima i raspravljati o seksu i ljubavi u urbanom okružju na kraju 20. stoljeća, bilo bi teško ne spomenuti pokojeg muškarca.

Četiri Njujorčanke postale su planetarno popularne u cijelom svijetu, i to zahvaljujući različitim karakterima glavnih protagonistica. ‘Seks i grad’ emitirao se od 1998. do 2004. godine, a dugoočekivani film stigao je i u naša kina. Serija je ponajprije zabavna i odašilje poruku da su
žene važne.

Carrie i Faca

Žene i dalje maštaju. Savršeni par je stvoren još u prvoj epizodi, kada Carrie sreće svog povremenog dečka i ljubavnika, poznatijeg kao Facu, i stvarno, cijela serija govori o njima, što je vodeća priča serijala. No, njihova veza je vrlo problematična. Faca je arogantan, egocentričan i, navodno, ne može vidjeti dobru stvar koja mu je pred nosom. Carriena nemogućnost da se probudi i shvati o kakvom je groznom klišeju riječ čini je prilično glupom, pasivnom i slabom. Najzanimljivija priča odnosi se na likove koji traže pravu vezu.

Na kraju serijala, sva četiri lika, pa čak i Samantha čiji je cilj bio seks bez osjećaja, završe u sretnim vezama. Likovi u seriji, osim što su žene, bjelkinje su, bogate, heteroseksualne i navodno neopterećene bilo kakvim jakim emocionalnim vezama, osim sa svojim prijateljima i, naravno, muškaracima s kojima su vezi. Nedostatak drame u bilo kojim drugim aspektima ženina života, osim veza s muškarcima, ostavlja prostor da seks postane prioritet u njihovim životima. No, nije ‘Seks i grad’ serija u kojoj se govori samo o Manolo Blahnik cipelama. Bolest, neplodnost, starenje, samohrano majčinstvo, seksualna diskriminacija i razvod igraju svoju ulogu u priči. Je li beskrajno mozganje o muškarcima izdaja ženskog roda? Ili je, pak, riječ o priznavanju problema koje mnoge žene imaju? Uspjeh ‘Seksa i grada’ pokazao je kako još uvijek postoje brojne razlike između neovisnosti i želje za seksom, ljubavi i vezama.

Ta pitanja su postavljena se na inteligentan način. Također se čini grubo biti ogorčen na činjenicu da Carrie uopće ne nudi model za emancipiranu ženu.

Žene koje se uvažavaju

Odbaciti u potpunosti tu seriju na temelju njenih nedostataka znači i izgubiti sve ono dobro što donosi. Način na koji protagonistice govore bio je revolucionaran. I ujedno velika studija ženskog prijateljstva. Ultimativno, osjećamo kako je sve počelo s njih četiri koje će uvijek ostati zajedno. Nije to samo serija o ženama, već serija o ženama koje vole jedna drugu. One su srodne duše i jedna drugoj donose emocionalnu i moralnu podršku. Ne natječu se međusobno za mušku naklonost.

Nasmijavaju jedna drugu. To je vjerojatno najbolji opis iskrene prirode i važnosti ženskog prijateljstva pa je ne bez razloga serija zaslužila nagradu Emmy. To znači da slobodno možete biti feminstkinja i voljeti ‘Seks i grad’. Ako ćete dopustiti da politička doktrina samovoljno diktira dijelić kulture koji vama odgovara, slobodno se možete odreći svega i pokoriti patrijarhatu.Seriju volimo jer je zabavna i pametna te odašilje poruku da su žene važne.

Piše: Piše: Livia Čveljo
08.06.2008. 21:52:03
http://metro-portal.hr/i-feministkinje-mogu-voljeti-seks-i-grad/8312/