Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2012. 15:36:00
STVARNO

I dobre vijesti mogu vas ubiti

Svaka šokantna vijest može biti fatalna, bila ona dobra ili loša, kažu znanstvenici

Adrenalinska oluja može vas ubiti, doslovno ...
Adrenalinska oluja može vas ubiti, doslovno ... (Shutterstock)

Svaka šokantna vijest može ugroziti vaš život, bez obzira jeste li dobili jackpot na lutriji ili vam je umro bliski član obitelji, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Rostocku na temelju istraživanja.

Trauma zbog neočekivanih događaja uzrokuje pravu oluju adrenalina i drugih hormona stresa u tijelu, a oni sužavaju glavne arterije, onemogućujući normalan protok krvi do srca. Na taj način dolazi do nagle promjene srčanog ritma, što može dovesti do sindroma slomljenog srca.

Zapravo se radi o vrsti srčanog udara, a podsjetit ćemo da su prvi simptomi kratak dah, osjećaj slabosti i oštra bol u prsima. Najveći broj ljudi umire od tako snažnog infarkta, no teoretski ga je moguće preživjeti ako se na vrijeme pruži hitna pomoć.

Srčani udar od šoka češće se događa ženama, naročito u dobi od 50 do 70 godina, a znanstvenici kažu da su u toj dobi izloženije sindromu slomljenog srca zbog povećanih razina hormona stresa u menopauzi. 

Stoga, nakon šokantnih vijesti treba pripaziti na ljude koji su pogođeni njima, jer srčani udar može doći u vremenskom rasponu od par minuta pa sve do par sati nakon toga.

16.10.2012. 15:36:00
http://metro-portal.hr/i-dobre-vijesti-mogu-vas-ubiti/74380/