Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2014. 09:42:00
FILMSKA KRITIKA

I Dancima se nekad omakne loš film

Radnja zvuči kao vlažni san svakoga tko je ikad imao posla s hrvatskom politikom, no čini se da sanjara ima i u Danskoj.

Žena u kavezu nije baš po volji Nemilosrdnih gadova
Žena u kavezu nije baš po volji Nemilosrdnih gadova (Arhiva)

Oteta političarka, pet godina zatvorena u mračnoj komori bez dodira s vanjskim svijetom, samo s dvije posude koje se redovito mjenjaju, jedna s hranom, druga za nuždu - zvuči kao vlažni san svakoga tko je ikad imao posla s hrvatskom politikom, no čini se da sanjara ima i u Danskoj. Jedan od njih je popularni pisac krimića Jussi Adler-Olsen čiji je prvi roman iz serijala o policijskom Odjelu Q poslužio Mikkelu Nørgaardu za inicijaciju franšize koja umnogome podsjeća na slične holivudske projekte.

Spomenuti Odjel Q zapravo predstvalja dansku verziju „Zaboravljenog slučaja", policijski odjel namijenjen proučavanju starih slučajeva, no inciran tek kako bi se dalo posla detektivu Carlu Mørcku (Nikolaj Lie Kaas) koji se vraća na posao nakon što je s dvojicom kolega upao u zamku, tijekom pucnjave jedan njegov kolega je poginuo, a drugi je paraliziran. Njegov je zadatak zapravo birokratski, trebao bi pregledati stari slučaj, podnijeti izvještaj je li poštivana procedura i zatim ga službeno zatvoriti.

No, Mørck baš i nije tip od papirologije pa se zainteresira za pet godina stari slučaj političarke Merete Lynggaard (Sonja Richter) za koju se pretpostavlja da je počinila samoubojstvo i počne ga istraživati. U tome mu pomaže dodijeljeni pomoćnik, simpatični Sirijac Assad (Fares Fares) koji ima ono što Mørcku nedostaje, humani pristup. I kako to već obično biva sa starim slučajevima, na površinu će izaći mnogo policijskih grešaka i zabluda te neočekivane mračne tajne protagonista.

Očito, Dancima nije više dovoljno biti artistička filmska meka Europe, već su se ozbiljno uhvatili u koštac i s komercijalnim filmom i uspjelo im je odprve pa se tako već snima i drugi dio franšize, „Ubojice fazana". Ali, baš kao i nerijetko u Hollywoodu, komercijalni uspjeh ovaj put nije praćen zadivljujućim kreativnim rezultatima.

Cijeli tekst o filmu „Žena u kavezu" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

http://nemilosrdnigadovi.com/kvinden-i-buret-recenzija/

06.02.2014. 09:42:00
http://metro-portal.hr/i-dancima-se-nekad-omakne-los-film/83121/