Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2021. 18:57:00
STVARNO?

I dalje se traži 'radnik više'

Broj oglasa za posao u turizmu peti mjesec zaredom nadmašuje pretpandemijsku razinu

I dalje se traže...
I dalje se traže... (Arhiva)

Analizom brojki koje je nedavno objavilo Ministarstvo turizma i sporta, a koje govore kako je Hrvatsku od početka godine posjetilo 12,6 milijuna turista, čime smo dosegli razinu od 67 posto dolazaka iz 2019., možemo ustvrditi kako je, s obzirom na okolnosti, aktualna turistička godina prilično uspješna.

Pod utjecajem ostvarenih rezultata gotovo da smo zaboravili na sve poteškoće i izazove s kojima se turistički sektor suočio početkom godine. Suprotno uobičajenoj praksi i rješavanjem 'kadrovske križaljke' za nadolazeću sezonu uoči proljeća, poslodavci iz sektora turizma i ugostiteljstva su sa zapošljavanjem krenuli u zadnji čas.

Kao što je vidljivo na grafu ispod, potražnja za radnom snagom u turizmu i ugostiteljstvu je tijekom prva četiri mjeseca bila znatno slabija u odnosu na isto razdoblje prije pandemije, dok u svibnju, kada postaje sasvim jasno kako neće doći do novih rigoroznih epidemioloških mjera koje bi potencijalno ugrozile sezonu, poslodavci kreću s intenzivnijim zapošljavanjem.

U prvih devet mjeseci je u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo objavljeno više od 10.000 oglasa za posao. Unatoč tome što time još uvijek nisu dosegnute brojke iz 2019., u ovom sektoru se već duže vrijeme 'traži radnik više'. Naime, potražnja za turističkim i ugostiteljskim djelatnicima peti mjesec zaredom nadmašuje pretpandemijsku razinu.

Najtraženija zanimanja u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, sobarica/spremačica te recepcionar.

Od ukupnog broja objavljenih poslova u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', 63% odnosilo se na priobalne županije (*poslodavci su u mogućnosti označiti više županija rada za jedan oglas).

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (30%), odnosilo se na Splitsko-dalmatinsku (16%), Istarsku (14%) te Primorsko-goransku županiju (12%). Slijede Zadarska s 8%, Šibensko-kninska sa 6% oglasa te Dubrovačko-neretvanska županija s 5% oglašenih radnih mjesta.

Kad je riječ o kvalifikacijama koje od potencijalnih kandidata traže poslodavci, u najvećem broju oglasa (60%) tražili su se radnici sa srednjom stručnom spremom, zatim kvalificirani radnici (44%), dok se u svega u 4% oglasa tražila visoka stručna sprema.1

Rad na određeno nudio se u 65% oglasa , što je na razini prošle godine, u 52 posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, dok se 32% natječaja odnosilo na honorarne, odnosno sezonske radnike.2

Plaće u turizmu

Poslovi u turizmu nalaze su među najslabije plaćenim zanimanjima. Prema podacima servisa MojaPlaća, plaće u turizmu su 20% niže od prosjeka.

Konkretnije, najviše plaće u turizmu imaju šefovi kuhinje (10.624 kune), menadžeri ugostiteljstva (8.329 kuna) te pizza majstori (6.772). Prosječna plaća konobara, najtraženijeg zanimanja unutar kategorije, iznosi 5.144 kuna. Važno je napomenuti kako se radi o plaćama bez napojnica, koje tradicionalno čine dio plaće konobara, ali i kuhara.

Gledano prema županijama, najviše plaće u turizmu nalazimo u Dubrovačko-neretvanskoj (7.934) te Istarskoj županiji (7.049 kuna).

 

Piše: Moj Posao
07.10.2021. 18:57:00
http://metro-portal.hr/i-dalje-se-trazi-radnik-vise/134534/